Dragoste pe front. Legenda miresei îndurerate care şi-a căutat logodnicul trei săptămâni prin munţi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Dragoste pe front. Legenda miresei îndurerate care şi-a căutat logodnicul trei săptămâni prin munţi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Veronica Timiş, penultima fată a primarului din Borşa, Timiş Petre Gabor, avea 18 ani în preajma sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial, în primăvara anului 1944, când se îndrăgosteşte de un medic militar maghiar. Dragostea lor nu avea să se mai împlinească, iar povestea a rămas moştenire maramureşenilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legenda spune că într-una din zile, mergând cu mama sa într-un loc al lor ce nu era departe de linia frontului, Veronica Timiş îl întâlneşte pe medicul militar Janos Somolnoki, fiind dragoste la prima vedere. 

Intră în vorbă cu el, iar la trei zile a fost un bal organizat în Borşa, unde a fost prezent şi medicul militar. Astfel, între ei se înfiripă o poveste de dragoste. Medicul, fiind din Nyiregyhaza, o ia pe Veronica într-o călătorie cu el, pentru a o prezenta părinţilor lui şi pentru a anunţa logodna lor. 

Provenind dintr-o familie de medici, mama lui se opune acestei căsătorii, iar el o ameninţă că, dacă nu îşi va da acordul, el se va sinucide cu un pistol. Într-un final, mama acceptă logodna, se întorc în Maramureş la părinţii ei, iar medicul se deplasează în zona frontului, unde aveau cazărmile. Iubirea lor durează până în toamna anului 1944, deoarece în acea toamnă armatele ruseşti sparg frontul din Pasul Prislop şi prind armata horthystă în retragere, iar medicul este ucis şi îngropat într-o groapă comună. 

„Neaflând vestea, Veronica aleargă timp de trei săptămâni îmbrăcată în rochie de mireasă pe vârful munţilor, pentru a-şi căuta logodnicul. Însă, în iarna aceluiaşi an, fata primeşte o vizită din partea securităţii maghiare care îi cere să înapoieze inelul de logodnă, fiindcă medicul era decedat. Veronica încearcă să îşi scoată inelul de pe deget însă nu reuşeşte, iar din cauza lipsei de timp, oamenii securităţii îi taie degetul fetei, luând inelul cu ei”, povesteşte scriitorul Nicoară Mihali, pentru „Adevărul“. 

Citeste şi: 

Cea mai lungă căsnicie şi cel mai vechi poem de dragoste: top 10 cele mai romantice recorduri din lume

De Valentineʼs Day, şi bărbaţii primesc flori: noua modă printre femei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările