Discuţii pentru construirea unui nou pod peste râul Tisa, între România şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La vizita de lucru între reprezentanţii celor două ţări s-au decis măsurile necesare pentru demararea construcţiei. FOTO: Instituţia Prefectului judeţului Maramureş
La vizita de lucru între reprezentanţii celor două ţări s-au decis măsurile necesare pentru demararea construcţiei. FOTO: Instituţia Prefectului judeţului Maramureş

Autorităţile române şi cele ucrainiene negociază construirea unui nou pod peste Tisa. Podul de beton, care va fi construit între localităţile Sighetu Marmaţiei şi Biserica Albă, va fi destinat doar traficului de autovehicule, iar pentru traficul pietonal va rămâne podul istoric care leagă localităţile Sighetu Marmaţiei şi Solotvino.

În vederea demarării lucrărilor de construcţie, prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan a susţinut o vizită de lucru la care au participat autorităţi ale administraţiei publice locale şi centrale, respectiv experţi, desfăşurată în localitatea Solotvino. În cadrul acestei întâlniri, vicepreşedintele Administraţiei Regionale de Stat din Zakarpatia, Viktor Mikulin, a precizat că partea ucraineană va asigura resursele financiare pentru punctul de trecere a frontierei, construcţia tronsonului de drum aferent podului, dar şi cheltuielile pentru exproprierea terenurilor.

„În cadrul întâlnirii a fost prezentat conceptul general şi proiectul construcţiei podului, contextul şi iniţiativele locale pentru deschiderea noului punct de trecere a frontierei româno-ucrainean, discuţiile purtate la nivel central pentru proiectul de acord dintre cele două state, estimarea impactului de mediu al proiectului, realizarea lucrărilor topografice, geotehnice şi de conectare a podului la infrastructura rutieră din zonă. Am discutat şi clarificat cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Vladimir Omelian mai multe aspecte cu privire la construcţia podului, inclusiv despre propunerea părţii ucrainene pentru stabilirea în această lună a unei întâlniri cu conducerea Ministerului Transporturilor pentru semnarea documentelor în scopul de a proceda şi iniţia proiectul de construcţie a podului”, a spus prefectul de Maramureş. 

Partea ucraineană a solicitat ca punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene să fie unul comun din punct de vedere al controlului vamal, însă legislaţia europeană nu permite această situaţie, deoarece Republica Ucraina nu este stat membru al Uniunii Europene. Oficialii ucraineni au menţionat despre obţinerea avizelor sau acordurilor necesare de la ministerele de resort pentru construcţia podului, respectiv a punctului de trecere a frontierei.

Până în acest moment au fost obţinute avizele de mediu necesare pentru planul urbanistic zonal şi au fost reduse la zero riscul apariţiei unor probleme care să afecteze derularea proiectului, fiind deja identificat şi culoarul de expropriere în vederea demarării construcţiei.

Autorităţile române au transmis, la finalul întâlnirii de lucru, disponibilitatea reprezentanţilor Ministerului Transporturilor pentru o  întâlnire cu omologii din Ucraina, în perioada aprilie-mai, în scopul de a stabili demersurile viitoare care trebuie întreprinse pentru realizarea proiectului. Cele două părţi au căzut de acord cu privire la faptul că necesitatea şi oportunitatea construcţiei podului de beton armat şi a punctului de trecere a frontierei va contribui la dezvoltarea relaţiilor economice şi sociale, respectiv culturale dintre judeţul Maramureş şi regiunea Transcarpatia.

Citeşte şi

FOTO Echipa de robotică „Clever Core“ a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai“ din Baia Mare participă la finala celui mai mare concurs de robotică din România

Haosul imobiliar din Floreşti, „oficializat“ la tribunal. Cum a pierdut cea mai mare comună din România disputa cu Inspecţia de Stat în Construcţii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite