Dezvăluiri în cazul oripilant al copiilor-sclavi din Vişeu. Cum au închis ochii autorităţile locale la tratamentul barbar aplicat adolescenţilor din Germania

Dezvăluiri în cazul oripilant al copiilor-sclavi din Vişeu. Cum au închis ochii autorităţile locale la tratamentul barbar aplicat adolescenţilor din Germania

Imagine de la una dintre şedinţele de lucru în cadrul „Projekt Maramureş”.

Proiectul de reeducare a unor tineri germani cu probleme, în Maramureş, care s-a transformat, conform procurorilor, într-un coşmar pentru minori din cauza „aplicării unor metode barbare şi ţinerea în condiţii de sclavie a acestora” s-ar fi derulat cu complicitatea autorităţilor locale. Acuzaţiile grave apar în motivarea deciziei prin care Tribunalul Maramureş a aprobat arestarea preventivă a cinci dintre suspecţi.

În motivarea deciziei prin care Tribunalul Maramureş a admis propunerea de arestare preventivă a 5 din cei 6 suspecţi în dosarul de trafic de minori germani din Vişeu de Sus se arată:
 
„Potrivit declaraţiei persoanei vătămate … rezultă că acesta a fost supus unor munci forţate, uneori acestea fiindu-i impuse cu regim de pedeapsă, cu titlu de exemplu "mutarea de bolovani foarte mari cu mâinile goale, într-un ştraf, la cărat de lemne, construirea unui grajd; toate aceste munci (....) executate de dimineaţa de la 7 până la ora 6 seara, în fiecare zi, inclusiv duminica".

Totodată, partea vătămată precizează că de mâncare primea „numai pâine cu slănină sau unsoare la finalul zilei", fiind închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la WC. Potrivit declaraţiei părţii vătămate, aceasta a fost pedepsită timp de 3 luni, iar în acest interval a lucrat doar cu Ş.G.  fără a avea voie să vorbească cu ceilalţi copii din centru. Totodată, din declaraţia părţii vătămate rezultă că nu a primit tratament medicamentos, nu a fost înscris într-un program de şcolarizare iar de organizarea centrului, aşa cum a perceput-o acesta, s-a ocupat inculpatul S.B. ajutat de N.V., în timp ce Ş.G.  şi B.T. erau persoane care puneau în executare uneori, pedepsele stabilite de către inculpatul Schumann”.
 
Judecătorii citează şi o altă persoană vătămată „care precizează că a avut chiar o tentativă de suicid din cauza tratamentului la care a fost supusă, arătând totodată că inculpatul S.B. a avertizat-o, în sensul de a nu îndrăzni să se plângă despre condiţiile din centru, persoanelor care vizitează centrul, chiar din partea autorităţilor germane, partea vătămată arătând în plus că mereu s-a simţit vulnerabilă pentru că nu avea buletinul sau vreun act asupra sa şi pentru că nu vorbea limba română.”
 

Copii din medii dezorganizate sau cu unor afecţiuni grave, depresie, psihoză, dependenţă de droguri

 
„Fondurile prin care Projekt Maramureş îşi desfăşoară activitatea sunt furnizate de statul german, în acest sens existând mai multe conturi deschise pe numele lui S.B.S.

În acest sens, subzistă indicii întemeiate că numiţii S.B.S., S.B. şi N.V. zis „N.” au iniţiat şi au constituit un grup infracţional organizat în sensul art. 367 alin. 6 Cod pen., încă înainte de anul 2014, având ca scop aducerea în România în scop de reabilitare şi reintegrare socială, a unor loturi de adolescenţi germani având comportamente antisociale şi ostile ideii de integrare socială, provenind de regulă din medii dezorganizate (părinţi divorţaţi, narcomani, alcoolici etc.), dar nu numai, sau care din cauza unor afecţiuni grave (depresie, psihoză, dependenţă de droguri) au devenit instabili emoţional şi prezintă comportamente dezordonate. Copiii respectivi sunt luaţi de statul german în custodie de la părinţii lor, după care sunt încredinţaţi organizaţiei respective pentru a intra în „programul de reabilitare” promovat de iniţiatorul şi coordonatorul acesteia, numitul S.B.S., ajutat de soţia sa şi de celelalte persoane cetăţeni români”, se mai arată în motivare. 
 

„Tinerii sunt excluşi de la orice formă de continuare a studiilor”

 
„În programele Projekt Maramureş sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, tinerii sunt excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de S.B.S. în baza unor convingeri educative personale”, mai arată judecătorii. 
 

„Legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie”


În motivare se mai arată că „în realitate aplicarea unor metode barbare asupra minorilor prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative (în sensul legii penale), exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă (bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc.) şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii. Toate acestea sunt de natură să creeze grave traume psihice şi fizice minorilor, unii dintre ei având intenţii suicidale din această cauză.”
 

„Şi-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale (poliţie, primărie, asistenţă socială)”

 
„Subzistă suspiciuni întemeiate – în baza datelor deţinute până la acest moment în cauză – că liderii grupului infracţional şi-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale (poliţie, primărie, asistenţă socială) care le facilitează accesul la informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, astfel încât atunci când astfel de controale sunt efectuate, copiii sunt sedaţi, nu sunt lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi sunt supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, aceeaşi modalitate de operare fiind practicată şi atunci când Projekt Maramureş primeşte vizita unor oficiali din Germania”, se mai arată în motivare. 
 

5 arestaţi preventiv

 
Tribunalul Maramureş a stabilit arestarea preventivă pentru 30 de zile a 5 dintre cele 6 persoane reţinute de procurorii de la Crimă Organizată în dosarul de trafic de minori din Vişeu de Sus. Este vorba despre Bert Schumann, Simion Năsui, Vasile Năsui zis „Neţu”, Gavrilă Şimon zis „Blondu” şi Marius Grecu . Împotriva lui Ionuţ Marius Mezenciuc zis „Jimmy” s-a luat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Cei 6 sunt acuzaţi de:
- constituire a unui grup infracţional organizat;
- trafic de minori;
- trafic de persoane;
- lipsire de libertate în mod ilegal.
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: