Imagini cu dezastrul ecologic produs de poluarea accidentală de pe râul Lăpuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi, iniţial, autorităţile au anunţat că nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, în 24 de ore, zeci de fotografii cu peşti morţi pe râul Lăpuş au apărut pe reţelele de socializare.

Imagini cu dezastrul ecologic de pe râul Lăpuş

Poluarea accidentală de ieri, de la mina Băiuţ, nu a rămas fără urmări. Apele de mină s-au deversat în râul Lăpuş, dându-i o culoare roşiatică. Ieri, autorităţile au anunţat că nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, însă astăzi, reţelele de socializare s-au împânzit cu fotografii cu peşti morţi. Ba, mai mult, în unele imagini apar câţiva copii romi care culeg peştele. Potrivit axanews.ro, reprezentanţii Asociaţiei de Pescuit Sportiv Cheile Lăpuşului spun că avem dezastru ecologic în Rezervaţia Naturală Cheile Lăpuşului.

Asociaţia Naţională de Combatere a Braconajului şi Poluării, filiala Maramureş susţine că “Din păcate moştenirea lăsată ne otrăveşte pentru a câta oară atât apele cât şi imaginea judeţului. După ce nepăsarea îşi va lua tributul din fauna piscicola a Cheilor Lăpuşului, rezervaţie naturală, speram sa nu afecteze grav şi viaţa în râul Someş!”.

În zona Târgului Lăpuş, mai mulţi localnici au fotografiat dezastrul şi l-au expus pe reţele de socializare.

image

Ulterior, Conversmin, societatea care s-a ocupat de închiderea minelor din Maramureş, a remis un comunicat de presă în care face câteva precizări, pe lângă informaţii privind măsurile ce s-au luat pentru îndepărtarea efectelor deversării apelor de mină. „O posibilă cauză a acumulării mari de apă din spatele digului se datorează pătrunderii in subteran  a apelor de suprafaţă rezultate din topirea zăpezii, perimetrul minier având foarte multe zone de surpare de mari dimensiuni”, scrie în document.Perimetrul minier Breiner, aflat în fosta administrare a CNMPN Remin SA Baia Mare, a fost aprobat la închidere prin H.G. 898/2002. Lucrările de închidere şi ecologizare au fost executate de operatorul minier susmenţionat, asistenţa tehnică fiind asigurată de către S.C. Mons Mediul SRL Baia Mare şi Conversmin SA, proiectantul general al lucrărilor fiind SC ICPM SA  Baia Mare. 

Lucrările executate au fost recepţionate în data de 25.05.2006, conform procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr.176938, iar după expirarea perioadei de garanţie a fost efectuată recepţia finală, fiind încheiat procesul verbal R.F. cu nr.601781/25.07.2008.  

În prezent debitul de apă de mină a revenit la normal, iar angajaţii CNMPN Remin SA Baia Mare au intervenit pentru curăţarea materialului evacuat şi refacerea traseului de evacuare a apelor de mină către emisar.

Au fost prelevate probe de apă de mină de la ieşirea din lucrarea minieră, atât în timpul evenimentului cât şi după finalizarea evenimentului, iar perimetrul minier este monitorizat permanent de către reprezentanţii Convermin SA Bucureşti”, se mai arată în documentul semnat de directorul general Stamin Ion Purcaru.

Mai puteţi citi:

Poluare accidentală cu ape de mină. Râul Lăpuş este afectat

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite