De ce potcoavele şi hornarii sunt consideraţi ca aducători de noroc. Explicaţiile unui etnograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hornarul, simbol al norocului       Foto: prohornar.ro
Hornarul, simbol al norocului       Foto: prohornar.ro

În trecut se credea că, dacă te vizitează coşarul, vei avea noroc peste iarnă şi vei scăpa de incendii. Despre potcoavă, legenda spune că este aducătoare de noroc pentru că vrăjitoarele se tem de cai şi implicit de potcoave.

Hornarul, potcoava sau trifoiul cu patru foi sunt considerate simboluri ale norocului, cel puţin la români. Originea acestor credinţe nu este pe deplin cunoscută, dar în ce priveşte hornarul sau coşarul, s-au făcut unele asocieri cu evitarea incendiilor.

Se crede că dacă te vizitează coşarul, vei trece iarna fără incendiu, adică vei avea noroc. Chiar dacă exact acesta este rolul lui, curăţând hornurile de funingine, până la instalarea unei superstiţii nu a a fost mult.

Dar dincolo de utilitatea lui, se mai crede că hornarul luptă cu focul, cu demonii, învingându-i.

Conf univ. dr. Anamaria Răchişan de la Universitatea Tehnică Cluj spune la cursurile de etnografie că majoritatea simbolurilor sunt duale sau polivalente. „Orice simbol e susceptibil de cel puţin două interpretări care trebuie să se unească pentru a obţine sensul complet”, spune ea.

„Hornarul intră în contact direct cu anumite binarităţi: foc distrugător - foc purificator; materie – spirit; întuneric – lumină; moarte – renaştere. Focul simbolizează viaţa, puterea creatoare, pasiunea, dragostea, purificare, dar şi puterea distructivă. Focul poate fi corelat cu un zeu. În diverse culturi, Soarele devine un astru personificat, un zeu al focului, o divinitate solară”, mai spune ea.

Hornarul devine, astfel, un simbol al norocului. „Funcţionează ca o amuletă purtătoare de noroc. În spaţiul cultural românesc, hornarul interacţionează cu mărţişorul. Indiferent din ce material este confecţionat, este de bun augur – protejează purtătorul, îi aduce noroc”, mai spune Anamaria Răchişan.

Potcoava, aducătoare de noroc dacă este orientată în sus

 Despre potcoavă se spune că este aducătoare de noroc doar dacă este purtată sau atârnată orientată în sus. „În caz contrar, norocul nu se apropie de locul sau persoana respectivă”, mai spune profesoara de etnografie, Anamaria Răchişan. 

Unele credinţe spun că potcoavele de cal găsite se bat în prag ca să vie norocul la casă. Sau, când găseşti o potcoavă întreagă să o baţi în prag, de câte ori vei bate potcoava cu piciorul, de atâtea ori îţi vei lovi duşmanul.

„Potcoava, fiind din fier, trebuie corelată cu Marte, duşmanul lui Saturn (ocrotitorul vrăjitoarelor). Conform legendelor, se crede că vrăjitoarele (în alte spaţii culturale) se feresc de cai, de potcoave. Tocmai de aceea călăreau mături, pentru că le era frică de cai.

Potcoava fiind în formă de semilună, este un simbol al fertilităţii. La nivel simbolic, în ambele ipostaze, potcoava poate  fi asociată cu zeul ambivalent Marte. Pe de o parte, zeu al războiului, pe de altă parte, zeu al fertilităţii, protectoral căsătoriilor, divinitate a vegetaţiei”, mai spune Anamaria Răchişan.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pensiunile din Maramureş rămân fără turişti din cauza războiului din Ucraina. Rezervările, tot mai puţine

Obiectul din vechile case maramureşene care avea rolul de a impresiona peţitorii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite