De ce femeile fac mai puţin sex odată cu înaintarea în vârstă. Rezultatele unui studiu britanic

De ce femeile fac mai puţin sex odată cu înaintarea în vârstă. Rezultatele unui studiu britanic

FOTO Shutterstock

Numărul femeilor care fac sex în mod regulat scade odată cu vârsta, iar numărul femeilor care se bucură de sex după menopauză este chiar mai mic. Potrivit rezultatelor unui studiu, acest lucru e pus pe seama unor aspecte psihosociale.

Rezultatele studiului au fost publicate în Science Daily, iar pentru a ajunge la o concluzie au fost testate 4.418 reprezentante ale sexului frumos. Dintre cercetările efectuate cu privire la influenţele psihologice, majoritatea s-au concentrat pe rezultate cantitative. 
 
Cele aproape 4.500 de femei aflate în postmenopauză au fost implicate în testarea colaborativă din Marea Britanie a screening-ului cancerului ovarian (UKCTOCS), testare care a analizat, însă, şi dacă femeile au simţit într-un anumit mod şi profunzimea sentimentelor. Printre altele, datele privind activitatea sexuală au arătat că, la început, înainte de începerea screeningului anual, aproximativ jumătate dintre femei erau active sexual. În timp, a fost observată o scădere a tuturor aspectelor activităţii sexuale: activitatea sexuală a fost mai puţin frecventă, nu la fel de plăcută şi mai incomodă. Motivul principal al absenţei activităţii sexuale a fost lipsa unui partener.
 
Alte motive menţionate frecvent pentru scăderea activităţii au fost starea medicală a unui partener, disfuncţia sexuală a partenerului, problemele proprii ale sănătăţii fizice ale femeii, simptomele legate de menopauză şi medicamentele prescrise. De asemenea, problemele de relaţie, logistica şi percepţiile îmbătrânirii au contribuit cel mai adesea la libidoul scăzut. 
 
„Provocările de sănătate sexuală sunt frecvente la femei pe măsură ce îmbătrânesc, iar partenerii joacă un rol proeminent în activitatea şi satisfacţia sexuală a femeii, inclusiv lipsa unui partener, disfuncţia sexuală a unui partener, sănătatea fizică precară a unui partener şi problemele legate de relaţii. În plus, problemele legate de menopauză, cum ar fi uscăciunea vaginală şi durerea în timpul actului sexual, au fost identificate ca fiind probleme care afectează funcţia sexuală. Cu toate acestea puţine femei solicită tratament pentru aceste probleme, în ciuda disponibilităţii terapiilor eficiente”, a spus Dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS, conform publicaţiei Science Daily.
 
Doar 3% dintre participantele la studiu au descris experienţe sexuale pozitive, în timp ce doar 6% au solicitat ajutor medical pentru probleme sexuale.
 
Citeşte şi
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările