De ce explodează bolile digestive toamna. Regimul strict pe care trebuie să-l urmeze oamenii care suferă de gastrită sau ulcer

De ce explodează bolile digestive toamna. Regimul strict pe care trebuie să-l urmeze oamenii care suferă de gastrită sau ulcer

Gastritele se accentuează toamna şi primăvara FOTO Shutterstock

Persoanele care suferă de boli digestive, precum gastrita ori ulcerul, trebuie să fie foarte atente la dietă în această perioadă, dat fiind că toamna este sezonul în care se bolile digestive se accentuează.

Ştiri pe aceeaşi temă

Toamna este anotimpul în care bolile digestive precum gastrita sau ulcerul sunt mai accentuate. În plus, în acest sezon avem acces la mult mai multe fructe şi legume, însă pentru cei care suferă de gastrită sau ulcer, consumul crudităţilor este contraindicat, după cum a precizat medicul Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Maramureş.

„În primul rând trebuie să fim atenţi la dietă. Toamna e sezonul crudităţilor, al fructelor şi legumelor, şi trebuie să avem mare grijă, pentru că de obicei acestea pot provoca accentuarea gastritei. Persoanele care suferă de gastrită sau ulcer e bine să consume legume şi fructe doar gătite, respectiv piureuri, compoturi etc. De asemenea, dacă e nevoie de tratament, atunci trebuie să urmăm tratamentul prescris de medic”, a precizat el.

Medicul a mai arătat că, pentru a evita reapariţia simptomelor gastritei sau ulcerului, e nevoie să urmăm câteva reguli de dietă. Mai precis, să evităm pauzele lungi între mese. Pentru că tot vine sezonul culesului de struguri, cei ce suferă de gastrită trebuie să ştie că mustul nu le face bine. Nici băuturile carbogazoase nu sunt indicate în afecţiunile digestive, indiferent că e vorba de gastrită sau ulcer.

Gastrita este o afecţiune a mucoasei stomacului, care se inflamează şi pot apărea leziuni. Odată cu trecerea timpului, acestea se pot vindeca, însă fără o dietă corespunzătoare, leziunile pot evolua şi pot duce la complicaţii precum hemoragie sau perforaţie.

Specialiştii spun că gastrita apare în condiţiile hiperacidităţii gastrice, alimente nepotrivite, prăjeli etc. Organismul uman are tendinţa în mod natural de a creşte aciditatea gastrică toamna şi primăvara, de aceea, cei afectaţi de gastrită sau ulcer trebuie să fie mai atenţi la dietă în aceste perioade din an.

Gastrita se manifestă prin senzaţii de arsuri în partea superioară a abdomenului, greaţă, vărsături şi în cazuri mai grave, dureri. Medicii spun că sunt contraindicate mesele copioase, alimentele precum cafeaua, alcoolul, grăsimile, alimentele acre şi prăjelile.

Mai puteţi citi:

citeste totul despre: