Curiozităţile unice ale Maramureşului, dincolo de tradiţii şi de frumuseţea locului

Curiozităţile unice ale Maramureşului, dincolo de tradiţii şi de frumuseţea locului

Mănăstirea Săpânţa - pERI. foto: Facebook

Pe lângă frumuseţea satului maramureşean şi tradiţii, judeţul din nordul ţării oferă şi câteva curiozităţi unice pentru turişti. Astfel, în Maramureş se află cea mai înaltă biserică din lume, dar şi cea mai lungă cale ferată îngustă din România.

„Adevărul” vă prezintă câteva curiozităţi despre judeţul Maramureş. 

Mănăstirea Peri-Săpânţa
 
Una din cele mai cunoscute biserici este cea a mănăstirii Peri, construită lângă comuna Săpânţa, într-un parc dendrologic. Este construită din lemn de stejar, pe un soclu de piatră. Turla are 75 de metri înălţime, edificiul fiind astfel cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
 
Biserica monument UNESCO din Şurdeşti
 
Cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa este Biserica monument din Surdeşti. Are o înălţime de 72 de metri, fiind înregistrată în Guiness Book. Dar cea nouă de la Săpânţa-Peri, ridicată din ambiţie, are 75 de metri înălţime.
 
Mocăniţa de pe Valea Vaserului
 
Cea mai lungă cale ferată îngustă din România are 60 de kilometri şi este tranzitată de Mocăniţă. Mocăniţa, celebrul trenuleţ turistic care leagă localităţile Vişeu de Sus şi Comanu, a fost construit în anii 30. 
 
Cheile de andezit
 
Maramureşul adăposteşte unicele Chei de andezit din ţară. Acestea sunt situate în  Cheile Tătarului şi puţini ştiu de existenţa lor, astfel că numărul de turişti care vizează acest obiectiv este unul destul de mic.
 
Cascada Cailor
 
Cea mai mare cascadă din România este Cascada Cailor din Borşa. Cu o înălţime de 90, căderea de apă se face pe patru zone de altitudine, permiţând astfel iubitorilor de sporturi extreme să escaladeze zona. 
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: