Cum s-au trezit mai mulţi pensionari datori la CARP Sighetu Marmaţiei: apar ca giranţi pentru împrumuturi ale unor necunoscuţi

Cum s-au trezit mai mulţi pensionari datori la CARP Sighetu Marmaţiei: apar ca giranţi pentru împrumuturi ale unor necunoscuţi

CARP Sighetu Marmaţiei     Foto: Maramedia.ro

Mai mulţi pensionari din Moisei, Maramureş, s-au trezit, peste noapte datori vânduţi. Fără să ştie, au devenit giranţi pentru unele împrumuturi care nu au mai fost returante la CARP Sighetu Marmaţiei. Conform unor surse neoficiale, în această situaţie s-ar afla zeci de pensionari.

Cel puţin până acum, patru persoane au depus o reclamaţie la poliţie. Viorica Hojda, fiica unei pensionare aflate în această situaţie, a declarat: „Prin 17 ianuarie, mama mea a primit o citaţie prin care este informată că a semnat ca girant pentru un anume Danci Ilie, care a împrumutat de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Sighetu Marmaţiei suma de 16.000 de lei. Noi însă nu cunoaştem pe nimeni cu acest nume, iar mama nu a semnat ca girant pentru nimeni. Ea a luat un împumut de la CARP, dar mult mai mic, pentru că nu are pensie decât de 700 de lei, iar cu acest venit nu poate lua mai mult de 3.000 de lei. Oricum, mai are doar câteva rate de plătit. Nici nu ştiu cum ar fi putut fi girant pentru cineva, din moment ce ea mai are încă de plătit rate la CARP”, spune femeia.

Se aruncă vina de pe unii pe alţii

Ea a mai precizat că a încercat să afle ce s-a întâmplat, astfel că s-a adresat reprezentantuui CARP din Moisei. „Doamna de la Moisei spune că nu ştie ce au făcut cei de la Sighet, pentru că aparţin de Sighetu Marmaţiei şi ea nu ştie ce s-a întâmplat acolo. Dar cei de la Sighet spun că doamna de la Moisei este responsabilă, că ea ar trebui să ştie. Ei aruncă vina unii pe alţii, dar noi am făcut reclamaţie la poliţie. Cu noi deodată mai erau încă trei persoane la Poliţie, dar din ce am discutat cu unele persoane din localitate am înţeles că sunt mult mai mulţi pensionari care au primit citaţii de acest fel”, mai spune Viorica Hojda. Potrivit unor surse neoficiale, în această situaţie ar fi aproximativ 70 de persoane, care ar fi girat, fără să ştie, pentru împrumuturi cu sume între 16.000 şi 18.000 de lei, care au fost contractate în urmă cu şase luni, respectiv în 16-17 iulie 2017. 

Primele reclamaţii la poliţie

La poliţie au început să apară primele sesizări. „Este vorba despre patru persoane de pe raza de competenţă a Postului de Poliţie a comunei Moisei, care au primit somaţii de la o societate de creditare, că debitorii nu şi-au achitat ratele, ei fiind în calitate de giranţi. Ei au precizat că nu au încheiat niciun contract de împrumut cu societatea respectivă. Se desfăşoară cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune dar, în urma documentării, cercetările ar putea fi extinse la fals şi uz de fals. De asemenea, poliţia recomandă tuturor celor care sunt în această situaţie să depună reclamaţie”, a arătat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

Teodora Tomoiagă, angajata CAR de la Moisei, nu a comentat situaţia. Contactată telefonic, ea a evitat să discute despre subiect, invocând proasta legătură telefonică. Ulterior, ea nu a mai răspuns la apelurile noastre. De asemenea, reprezentanţii CARP Sighetu Marmaţiei au spus că directorul, Vasile Bota, este disponibil doar joi dimineaţă, iar altcineva nu este abilitat să dea informaţii. „Noi suntem firmă privată, directorul poate să nu vină deloc, dacă nu vrea”, a răspuns angajatul CARP Sighetu Marmaţiei.

CARP Sighetu Marmaţiei are peste 9.000 de membri. Împrumuturile de până la 4.000 de lei necesită un singur girant, în timp ce împrumuturile între 4.000 şi 8.000 de lei necesită doi giranţi. Pentru a obţine un împrumut de peste 8.000 de lei este nevoie de trei sau patru giranţi, care să acopere cel puţin 60% din valoarea împrumutului, explica directorul Vasile Bota în urmă cu doi ani, citat de presa locală.

 
 
Mai puteţi citi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: