Cum ne protejăm imunitatea după o iarnă lungă şi friguroasă: sfaturile medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăvara este anotimpul schimbărilor semnificative în ceea ce priveşte organismul nostru. După o iarnă în care am consumat doar alimente conservate, este timpul să ne vitaminizăm corpul. Legumele verzi, dar şi complexele de vitamine ne ajută să trecem peste stările de moleşeală şi lipsa de reacţie din această perioadă.

Primăvara, sezonul care face trecerea de la rece la cald, aduce schimbări majore în organismul nostru. Această perioadă, privită ca o renaştere a naturii, trebuie să ne ajute să devenim mai activi, mai inspiraţi şi cu poftă de viaţă. Putem trăi aceste stări dacă suntem atenţi la alimentaţie, dar să nu uităm şi de mişcare şi de o hidratare corespunzătoare. 

„Trebuie să ne vitaminizăm cu fructe şi legume proaspete. Ridichi, ceapă şi toate legumele de sezon. Nu trebuie neapărat să facem o cură, ci să le consumăm aşa cum apar ele. Dacă apare astenia de primăvară, atunci trebuie să ne şi vitaminizăm corespunzător cu complexe de vitamine. Ea apare cu moleşeală, stare de amorţeală  şi lipsă de reacţie. Aceste aspecte nu trebuie să ne sperie pentru că sunt absolut normale după o iarnă în care am consumat doar conservate. Nu trebuie să uităm în această perioadă să facem multă mişcare şi să consumăm cât mai multe legume verzi”, a arătat Felicia Borz, medic de familie. 

Primăvara este esenţial să nu renunţăm la alimentele bogate în proteine, ci doar să le adăugăm pe cele verzi în alimentaţia noastră. 

Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă organismul nostru în această perioadă a anului sunt virozele respiratorii. Oscilaţiile termice, trecerea de la rece la cald, sunt motivele apariţiei acestei boli infecţioase virale a căilor respiratorii. 

„Problema primăverii sunt virozele respiratorii. În acest caz ne ajută foarte mult vitamina C, dar şi celelalte vitamine. Anul acesta nu prea am avut probleme ca în alţi ani. Vaccinurile au venit la timp în octombrie, astfel că cine a dorit s-a vaccinat. Acum se pare că mai vine un val de viroze, dar este estimat cam la jumăte din intensitatea celui de anul trecut”, a mai adăugat Felicia Borz.

Primăvara este şi momentul în care fructele şi legumele de sezon încep să reapară pe tarabele din pieţe, aşa că avem la îndemână un loc de unde să ne luăm doza de vitamine şi minerale care să ne fie un aliat de nădejde în faţa schimbărilor bruşte de temperatură şi a bolilor de sezon.

Citeşte şi:

Astenia de primăvară şi legătura cu depresia. Sfaturile specialistului

FOTO Cum se prepară un tort raw vegan simplu şi sănătos. „Se fac fără coacere, făină, ouă, lapte şi zahăr“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite