Cum prepari siropul din muguri de brad, foarte apreciat în afecţiunile respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siropul din muguri de brad este apreciat pentru proprietăţile lui, în special pentru efectele benefice în afecţiunile respiratorii. Siropul din muguri de brad este foarte simplu de preparat, cea mai complicată operaţiune fiind cea de a procura mugurii, dacă nu-i găsim la piaţă.

Siropul din muguri de brad poate fi uşor numit „vedeta” leacurilor împotriva răcelilor, a afecţiunilor respiratorii, în general. Mai sunt cunosute beneficii în digestie, anorexie sau afecţiuni renale şi multe altele, tocmai de aceea, este încă foarte apreciat. Pentru a-l prepara e nevoie doar de muguri de brad curaţi, apă şi zahăr. Poate fi folosită şi o lămâie, pentru a da un gust mai plăcut.

„Siropul de muguri de brad îmi aminteşte de copilărie. Mergeam împreună cu mama prin locurile unde eau păduri de brad şi culegeam muguri. Era o adevărată aventură în fieare primvară, cam din luna mai, după ce se încălzea vremea. Apoi, de prepararea siropului se ocupa mama, dar m-a învăţat şi pe mine”, spune Emilia, o băimăreancă de 48 de ani. „Aveam mereu în cămară sirop de brad, pe care ni-l dădea mama de câte ori eram răciţi. Dar eu şi fraţii mei mai dădeam iama în cămară şi ne făceam sucuri, adică sirop cu apă, fără să ştie ea. Nu se supăra niciodată, se bucura că ne place”, mai povesteşte ea.

Siropul de brad se prepară foarte simplu. „Mugurii spălaţi se pun la fiert, în apă cât să treacă peste ei. Se lasă cam o oră la fiert, după care se opreşte focul şi se mai lasă câteva ore, să se răcească. Mama îi lăsa până a doua zi”, mai spune băimăreanca.  Apoi se scurg bine, lichidul se strecoră prin tifon şi se pune din nou la fiert, cu zahăr. „Punem cam un kilogram de zahăr la un litru de lichid şi se fierbe până când începe să se îngroaşe”, mai relatează băimăreanca. Acum se poate pune şi lămâa, pentru un gust mai bun. „Siropul se pune în sticle care au fost spălate bine şi sterilizate. Dar se poate steriliza şi după ce a fost pus în sticle, pentru a fi sigur că nu va face mucegai”, mai spune ea.

Siropul din muguri de brad a fost întotdeauna apreciat, atât pentru gustul bun, cât şi pentu proprietăţile sale curative.

Mai puteţi citi:

Lucrări realizate de copii cu deficienţe, expuse la Biblioteca Judeţeană

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite