Cum să prepari brânzoaicele, un desert pufos, după o reţetă tradiţională din Maramureş

Cum să prepari brânzoaicele, un desert pufos, după o reţetă tradiţională din Maramureş

Brânzoaice. FOTO: Arhivă personală

Brânzoaicele sunt un desert uşor şi gustos, realizate după o reţetă simplă. Presărat cu zahăr pudră, desertul aduce aminte de bucuriile copilăriei petrecute în casa bunicilor de la ţară.


Ingrendiente 
 
- 400 gr făină albă
- 80 gr zahăr
- 1/2 linguriţă sare
- 1 pliculeţ drojdie uscată (8 gr)
- 1 plic zahăr vanilat 
- 2 ouă
- 60 gr unt topit
- 80 ml lapte (călduţ)
- 60 ml apă (călduţă)
 
Umplutura
- 300 gr brânză proaspată de vacă (brânză dulce)
- 4-5 linguri zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 ou
- 30 gr stafide (înmuiate în apă călduţă şi apoi în puţină esenţă de rom)
- coajă de la o lămâie
 
Pentru uns
- 1 gălbenuş
 
Mod de preparare 
 
Se amestecă făina cu zahărul şi sarea. Se bat ouăle şi se amestecă cu laptele, apa şi untul topit. Se pregăteşte amestecul de ouă peste care se presară drojdia uscată şi zahărul vanilat. Deasupra se aşează amestecul de făină. Se frământă aluatul de mână, apoi se lasă la dospit, la loc călduţ timp de o oră.
 
Pentru umplutură se freacă brânza cu zahărul şi coaja rasă de lămâie. Se adaugă oul bătut şi se omogenizează. La final se adaugă stafidele scurse.
 
Aluatul dospit se pune pe masa dată cu făină şi se frământă uşor. Se întinde apoi o foaie de aproximativ 25 cm x 45 cm. Se taie marginile neregulate, astfel încât să obţineţi un dreptunghi. Foaia se taie pătrate de 7 cm, marginile tăiate se întind şi ele foaie la fel se subţire şi se mai taie 2 pătrate din ea. Fiecare pătrat se întinde un pic cu mâna. În mijloc se aşează câte o linguriţă de umplutură. Se lipesc colţurile opuse ale pătratului. Se aşează brânzoaicele formate în tavă, la distanţă unele de altele. 
 
Se bate gălbenuşul. Amestecul se va folosi pentru uns brânzoaicele. Se coc la cuptor până devin aurii deasupra. 
 
Citeşte şi
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: