Cum se prepară cel mai bun papricaş de pui cu smantână. Reţeta unei gospodine din Ardeal ajunsă la vârsta de 83 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papricaşul de pui merge perfect cu mamaliga FOTO mirceateorean.wordpress.com
Papricaşul de pui merge perfect cu mamaliga FOTO mirceateorean.wordpress.com

Papricaşul de pui cu smântână este poate unul din cele mai populare feluri de mâncare din Ardeal. Denumirea de „papricaş” denotă specificul ardelenesc, venind de la „paprika”, respectiv boiaua de ardei.

În Ardeal, papricaşul de pui este unul din felurile de mâncare preferate, iar alături de mămăliguţă, paste sau găluşte, asigură un fel de bază săţios. Dar prepararea lui se poate face în zeci de feluri.

„Am văzut că se prepară în foarte multe feluri. Dar acasă, la ţară, mama ne făcea papricaşul cu paprică, cu ceapă călită şi tot aşa am învăţat şi eu să-l fac”, spune tanti Ileana, o bătrână de 83 de ani, care a fost bucătăreasă timp de zeci de ani.

„Încă de sâmbăta, mama tăia câte o găină şi o pregătea pentru duminică. Era ziua în care mâncam toţi carne de pui. Dar ea făcea mai întâi supa, iar din carnea fiartă făcea papricaşul. Atunci nu aveam nici electricitate, nici nu ştiam că există frigidere. Găinile să păstrau proaspete în curte”, povesteşte bătrâna uşor amuzată. „Mai târziu, când am lucrat în bucătărie, nu mai făceam supă din pui înainte de papricaş. Asta asigura un gust mai bun mâncării”, mai spune ea.

Pentru o porţie de papricaş, avem nevoie de:

4-6 pulpe inferioare

2 linguri de ulei

2-3 cepe mici

Una-două linguri de făină albă

Boia de ardei, sare, condimente

200 ml smântână

Verdeaţă, dafin, un căţel de usturoi

Carnea se pune la prăjit în ulei, până când se rumeneşte bine pe toate părţile, apoi se dă deoparte. În acelaşi ulei se pune la călit ceapa tăiată mărunt, până devine sticloasă. Apoi se adaugă condimentele, boiaua, usturoiul şi se pune carnea, după care se adaugă apă fierbinte. „Mama mea folosea supă de pui, însă dacă pulpele nu au fost fierte înainte, e bună apa fierbinte”, mai spune băimăreanca.

Se lasă la fiert până când carnea devine moale, după care se mai lasă un pic la foc, fără capac, să mai scadă sosul.

Separat se amestecă făina cu smântâna, cu atenţie, să nu se facă cocoloaşe. Dacă este prea consistentă, se poate dilua cu puţin lapte, sau apă. Apoi se toarnă încet peste carne şi se mai lasă să dea câteva clocote. La final se adaugă verdeaţa şi se lasă acoperit, după ce s-a oprit focul.

Pont: Leuşteanul are o aromă mult mai tare decât pătrunjelul şi va da un gust mult mai bun mâncării.

Mai puteţi citi:

Gripa şi infecţiile respiratorii fac victime. Un copil de patru ani a decedat

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite