Cum se prepară cei mai gustoşi cârnaţi de casă din Maramureş

Cum se prepară cei mai gustoşi cârnaţi de casă din Maramureş

Cârnaţi de casă. FOTO: Şura cu bunătăţi

Cârnaţii de casă sunt nelipsiţi de pe masa de Crăciun pentru care muncesc cu trudă gospodinele din judeţul Maramureş. Înainte de sărbătorile de iarnă, în fiecare gospodărie se taie porcul, pentru ca preparatele care se pregătesc să fie proaspete pentru când familia se adună la masă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cârnaţii de porc sunt nelipsiţi din casele maramureşenilor. Familia, dar şi invitaţii sunt serviţi cu acest preparat din carne, devenit deja tradiţional. Pentru prepararea lor, gospodinele folosesc carne de porc în funcţie de cantitatea de cârnaţi pe care doresc să o obţină. 
 
Ingrendiente
 
6 kg compoziţie carne tocată (5 kg carne de porc şi 1 kg slănină)
Sare
Piper
Usturoi
Boia Dulce
Maţe de porc.
 
Mod de preparare 
 
Carne de porc împreună cu slănina se macină la maşina de tocat carne, apoi, după gust se adaugă în compoziţie condimentele. Amestecul astfel obţinut se introduce în maţe de porc cu ajutorul unei maşini de umplut manuală şi se obţin şiraguri de cârnaţi lungi de 40-50 cm. 
 
Odată obţinuţi, cârnaţii proaspeţi se aşeaza pe beţe de lemn şi se lasă la zvântat o zi. După zvântare, se pun la afumat în podul casei sau într-o afumătorie amenajată, unde se realizează fum din lemn de esenţă tare timp de 10 zile. După afumare, cârnaţul se pune într-un loc ferit de razele soarelui pentru păstrare şi uscare. 
 
Citeşte şi
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: