Cum pregătim răsadurile. Mici trucuri pe care le folosesc fermierii pentru a grăbi germinarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vremea răsadurilor şi agricultorii se ocupă deja de pregătirea lor. Producătorii din piaţa de alimente spun că abia au început să pregătească seminţele pentru germinat. Pentru cele care încolţesc mai greu, fermierii au mici secrete să le grăbească puţin creşterea.

Micii fermieri şi producătorii agricoli care îşi vând produsele la piaţă spun că, dacă vremea este bună, răsadurile vor putea fi plantate în curând afară, în grădină. Ei au mici secrete care ajută seminţele să germineze mai repede, pentru a le putea planta cât mai degrabă. Sanda Mureşan este prezentă zilnic la piaţă cu produsele din ograda proprie. Pentru răsaduri, însă, are un mic secret pe care-l foloseşte ca să grăbească germinarea.

”Pentru legumele care ies mai greu sau mai târziu, îmi fac o răsadniţă, ca un cofrag, din scânduri. Pun întâi un strat de gunoi (de grajd, n.r.), apoi un strat de pământ amestecat cu gunoi, ca să fie mai slab, să nu ardă rădăcinile. Pe urmă pun, iar un strat de pământ, mai subţire, după ce astup sămânţa şi le ud mereu”, începe ea explicaţiile.  

rasaduri fermier

Sanda Mureşan pregăteşte răsadurile    Foto: Angela Sabău

Pentru că nu toate plantele au acelaşi ritm de creştere, pentru unele dintre ele e nevoie de mici trucuri pentru a le grăbi. ”Ardeii, de exemplu, ies foarte greu. E nevoie cam de o lună până iese sămânţa. Dar m-a învăţat un coleg să pun sămânţa de pe o zi pe alta în apă, înainte de a o semăna. Şi ca să nu se împrăştie în pahar, o pun într-o ştergură (prosop de bucătărie, n.r.) şi aşa o pun în apă de pe azi pe mâine”, mai spune femeia. Abia pe urmă sunt puse în răsadniţă.

După ce răsar, firele sunt scoase şi plantate în grădină, unde vor fi udate cu apă dn belşug.

rasaduri fermier

Puieţii sunt pregătiţi pentru plantare    Foto: Angela Sabău

”Roşiile, pentru că ies mai repede, le pot pune direct în grădină. Pun sămânţa în cuiburi, iar pe urmă le acopăr cu o sticlă (flacon, n.r.) de plastic, să le mai protejeze”, mai arata Sanda Mureşan, explicând că, fiind devreme, mai pot fi nopţi friguroase, care ar putea afecta creşterea răsadurilor. ”După ce cresc la 5-10 centimetri, le iau şi le plantez fir cu fir, separat”, completează ea.

Mai puteţi citi:

 

Fostul lagăr de deţinuţi în care trăiesc acum oameni. Povestea satului din Maramureş care păstrează încă ororile regimului represiv comunist

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite