Cum frăgezeşti carnea de vită pentru a prepara o mâncare delicioasă: trucurile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de vită poate fi o provocare pentru oricine vrea să gătească, indiferent că este bucătar de meserie sau doar amator în bucătărie. Având o textură mai deosebită, carnea de vită se poate întări la gătit, rezultând un adevărat eşec, dacă nu sunt respectate câteva reguli.

Nu e nevoie de o specializare aparte pentru a găti carnea de vită, dar e bine de ştiut că sunt câteva metode prin care carnea poate fi frăgezită, ceea ce îi va da o textură mult mai cremoasă şi va fi mai plăcută la servire. „Aveam obiceiul să folosim câteva trucuri, pentru a face carnea mai fragedă. De exemplu, o puneam în marinadă înainte cu o zi de a o prepara”, spune Emilia, o băimăreancă de 42 de ani care a lucrat mai mulţi ani, într-o bucătărie unde se preparau bucate pentru nunţi. „Când găteşti cantităţi mari, nu-ţi permiţi să faci greşeli, pentru că eşecul ar fi la fel de mare”, mai spune ea.

Astfel, potrivit acesteia, una din metodele de frăgezit carnea de vită era folosirea oţetului sau sucului de lămâie. „Cam o lingură de oţet, pentru fiecare kilogram de carne, puneam în apa în care fierbea carnea. Dar se poate folosi un vin de calitate sau zeamă de lămâie”, mai spune ea.

Însă, de departe, cea mai sigură şi mai uşoară metodă de frăgezit carnea de vită era congelarea ei. „O puneam din timp la congelat, pentru a avea timp suficient, apoi, să o decongelăm lent”, mai explică băimăreanca. De altfel, studiile de specialitate au arătat că prin congelare, fibrele musculare se expandează şi se crapă, ceea ce duce la frăgezirea cărnii. Este, însă, nevoie de timp, pentru ca bucata de carne să fie decongelată înainte de preparare. Cea mai bună metodă pentru dezgheţarea cărnii este în apă rece, astfel că se va păstra mai fragedă.

O altă metodă este prin înţeparea cărnii cu un aparat special, ceea ce va face ca marinada pregătită să o pătrundă mai bine.

Pont: Membrana albă de pe suprafaţa cărnii trebuie curăţată bine, pentru că această parte nu se va frăgezi niciodată, ba mai mult, va împiedica marinada să pătrundă bine în muşchi.

Un alt pont pe care-l cunosc bucătarii este acela că lasă carnea să se odihnească după ce s-a preparat. „Dacă o prepari la cuptor, bucată mare, întreagă, atunci când o scoţi şi o tai, sucurile din carne se scurg în farfurie. Dar acelea dau un gust deosebit preparatului, de aceea e bine să fie lăsată măcar 15 minute să se odihnească, timp în care se vor îmbiba în muşchi”, mai explică băimăreanca.

De asemenea, mai spune ea, carnea de vită nu trebuie preparată perea mult timp, deoarece se va întări şi se va usca prea tare.

Mai puteţi citi:

 

Ce nevoi se ascund în spatele unor stări sufleteşti greu de explicat. Explicaţia psihologilor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite