Cum faci cei mai buni gomboţi cu prune. Reţeta prăjiturii cu origini austro-ungare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gomboţii cu prune sunt un desert cu origini în bucătăria austro-ungară. Se fac din aluat simplu, umpluţi cu prune, dar se pot face şi cu alte fructe, se dau la final prin pesmet şi pot domoli pofta de dulce.

Gomboţii cu prune ne amintesc de copilărie, multora dintre noi. „Mama ne făcea mereu, duminica, să ne mai domolească pofta de dulce. Noi, ca şi copii, mereu ceream câte ceva dulce,  prăjitură sau ciocolată de casă. Când ne făcea gomboţi, era sărbătoare”, povesteşte Emilia, o băimăreancă de 48 de ani. Ea încă păstrează reţeta, chiar dacă nu îşi aminteşte cu precizie gramajele şi spune că încă mai face pentru familia ei.

Avem nevoie de:

4-5 cartofi mărişori (500-600 g)

150 g zahăr

100 g făină

50 g gris

50 g unt

5-6 linguri de pesmet

2 ouă

500 g prune

Arome: zahăr vanilat, scorţişoară etc.

Puţină sare

Cartofii se fierb în coajă în apă cu puţină sare, apoi se scurg şi se face din ei un piure. Se adaugă ouăle întregi, grisul, făina şi se frământă un aluat destul de moale.

Din aluat se modelează sfere mici, dar suficiente cât să încapă o jumătate de prună în interior. Atenţie, mâine trebuie udate în permanenţă, pentru a putea forma sferele, care se aplatizează în palmă şi se acoperă în ele jumătăţile de prune. Se pun la fiert într-o oală cu 5-6 litri de apă şi se dau în cocot câteva minute. După ce încep să se ridice la suprafaţă se mai lasă câteva minute, apoi se scot cu o paletă şi se lasă puţin la scurs.

Între timp, se pregăteşte pesmetul. Se pune într-o tigaie untul, iar când s-a topit, se adaugă pesmetul şi se căleşte uşor. Se ia de pe foc şi se amestecă cu zahărul, după care gomboţii se dau prin pesmet.

Zahărul poate fi maestecat cu vanilie, cu scorţişoară sau cu aroma preferată. De asemenea, în loc de prune se pot folosi caise sau alte fructe.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite