Creasta Cocoşului, un loc nesigur în această perioadă. Riscul de avalanşă este foarte ridicat

Creasta Cocoşului, un loc nesigur în această perioadă. Riscul de avalanşă este foarte ridicat

Traseul Creasta Cocoşului este foarte căutat de turişti    Foto: Angela Sabău

Salvamontiştii maramureşeni au făcut publică o atenţionare cu privire la gradul ridicat al riscului de avalanşă, atât în zona Creasta Cocoşului, cât şi în Munţii Maramureşului. Potrivit lor, pericolul de avalanşă este estimat la gradul 3-4, adică aproape maxim. Salvatorii montani recomandă uriştilor să n use avenureze în această perioadă pe trasee montane.

Pentru zona Creasta Cocoşului este emisă atenţionarea în mod expres, fiind una din cele mai căutate de turşti, traseul fiind unul parcurs cu uşurinţă de montaniarzi şi amatori de drumeţii. În condiţiile în care stratul de zăpadă a ajuns la aproximativ 1 metru, acesta a devenit foarte instabil, avertizează salvamontiştii. „În zona Creasta Cocoşului, jud Maramureş la peste 1.400m precum şi pe văile montane, zăpada depaseste 100 cm, stratul de zăpada fiind foarte instabil. Pericol de avalanşă este de gradul 3- 4. În cursul serii şi al nopţii trecute, în condiţii de ninsoare, viscol puternic şi ceaţă cu vizibilitate sub cinci metri, Salvamont Maramureş a montat, pentru siguranţa turiştilor, noi panouri de avertizare şi acces restricţionat pe traseul de Creastă”, arată salvamontiştii maramureşeni.

De aseemenea, ei informeză că din cauza căderilor de zăpadă abundente în zona Mina Şuior - Poiana Boului - Creasta Cocoşului, există o serie de copaci prăbuşiţi, accesul efectuandu-se cu dificultate. „În cazul unor probleme de natură medicală sau rătăcire apărute la deplasarea pe traseele turistice vă rugăm nu ezitaţi să sunaţi în cel mai scurt timp la 112 sau 0SALVAMONT (0725826688)”, mai arată salvatorii montani.
Salvamont România este singura structură abilitata să intervină pe domeniile schiabile şi traseele turistice, salvatorii montani fiind special pregătiţi pentru acordarea primului ajutor. De asemenea, instalaţia „Salvamont” care poate fi  instalată pe orice telefon mobil, poate fi de ajutor pentru orice informaţii cu privire la salvatorii montani şi la ajutorul pe care îl pot acorda.

 
Mai puteţi citi:

Condiţii de iarnă în Maramureş. Ninsoare viscolită, vizibilitate redusă în trafic, pericol de avalanşe

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: