Crăciunul în Maramureş, cu Mocăniţa ori la pensiuni, se anunţă ”de poveste”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru amatorii de senzaţii tari, Mocăniţa va avea un program special de iarnă, chiar dacă zilele de Crăciun şi de Anul Nou nu sunt incluse în acest program. De asemenea, pensiunile din Maramureş sunt gata să-şi primească turiştii de Crăciun. Aproape jumătate din locuri au fost deja rezervate, iar în Borşa, locurile au fost deja ocupate în totalitate încă din vară.

”Prin zăpadă cu Mocăniţa” este propunerea CFF Vişeu de Sus pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Pogramul cuprinde călătorii cu trenul cu ecartament îngust prin munţii înzăpezii în perioada 21-23 şi 26-31 decembrie, precum şi din 2 până în 10 ianuarie.  

Chiar dacă nu se mai organizează Revelion în Mocăniţă,o plimbare de-a lungul Văii Vaserului în iarnă poate fi o experienţă unică. În această perioadă, orgaizatorii spun că plecarea este la ora 10.00 din gara CFF Vişe de Sus, iar traseul este de la Vişeu până la Paltin. Aici se face o pauză de o oră şi jumătate, după care se revine la Vişeu. Organizatorii mai promit o ţuică de ”bun venit”, dar şi o cafea şi mică gustare în trenul încălzit. ”Revelionul nu-l organizăm anul acesta, doar plimbarea cu Mocăniţa, în fiecare zi din 21 decembrie până în 10 ianuarie, inclusiv în 31 va circula, dar dimineaţa. Am făcut o pauză anul acesta, pentru a putea organiza alte evenimente” a precizat Ileana Andruşca, administrator la CFF Vişeu. De asemenea, în zilele de 24 şi 25 decembrie Mocăniţa face pauză. ”Lumea merge la biserică atunci”, a mai menţionat ea. ”În fiecare zi va fi organizat un eveniment, dar deocamdată este surpriză”, a mai administratorul.

La Paltin, pauza de o oră şi jumatate

Oprirea este la Paltin, unde se stă o oră şi jumătate. Turiştii vor avea parte de surprize, vor putea cumpăra şi preparate calde, la grătar, apoi se întorc. În ceea ce priveşte surprizele, am reuşit să aflăm că este vorba de concerte ce vor fi organziate la Paltin, acolo unde turiştii fac pauza de o oră şi jumătate. ” Este o ocazie excelentă pentru cei care doresc să cunoască Valea Vaserului în “hainele” ei de iarnă: o locomotivă cu abur vă va purta domol de la Vişeu spre Paltin (km. 21,6) prin minunatul peisaj ce se dezvăluie ochiului. Trenul va fi încălzit, iar ţuica, mica gustare şi cafeaua le-am inclus în preţ pentru ca dumneavoastră să aveţi o călătorie cât mai plăcută”, promin organizatorii.

Potrivit programului, plecarea este la ora 10.00, iar aproximativ la ora 15.30 are loc sosirea. Preţul pentru o persoană este de 74 de lei pentru adulţi, 59 de lei pentru studenţi şi 54 de lei pentru copii între 6 şi 16 ani. Preţul include călătoria cu Mocăniţa, la întâmpinare o ţuică, o cafea, o gogoaşă, însoţitor de tren pe parcursul întregii călătorii.

Pentru pachetul all inclusiv, preţul este de 98 de lei pentru adulţi, 92 pentru pensionari şi studenţi şi 68 de lei pentru şcolari. Acest pachet cuprinde în plus un platou grill şi o băutură răcoritoare.

Cu Mocăniţa, în noul an

Aceeaşi ofertă este valabilă şi în noul an, începând de sâmbătă, 02.01 2016, până dumincă, 10.01.2016. ”Trenurile cu abur de iarnă vor continua şi în noul an, astfel că veţi avea ocazia să vă bucuraţi în continuare de un program cu totul special pregătit de echipa noastră. După o călătorie liniştită printr-un peisaj alb de iarnă încălzit doar de harnica locomotivă, în staţia Paltin vă aşteaptă un spectacol surpriză inspirat din tradiţiile şi obiceiurile maramureşene care vă vor face sa începeţi  noul an cu voie bună şi bucurie. În plus, nu vor lipsi vinul fiert şi preparatele calde pentru  o experienţă de neuitat  pe Valea Vaserului!”, mai artă organizatorii. De asemenea, se menţionează că dacă vremea este nefavorabilă, programul şi traseul po suferi modificări pentru adaptare la condiţiile meteo.   

Valea Vaserului şi exploatarea lemnului 

Istoria Văii Vaserului este strâns legată de exploatarea lemnului. Astfel, linia construită după ecartamentul austro-ungar duce peste poduri şi prin tuneluri, traversând o zonă împădurită, fără sate, sălbatică. Exploatarea lemnului este una din cele mai vechi îndeletniciri în zonă, iar transportul se făcea pe Valea Vaserului, până la Tisa.

Construcţia căii ferate a încept în 1932, iar în comparaţie cu plutăritul, aceasta era considerată un progres tehnologic enorm. Calea ferată are o lngime în întregime de aproape 60 de kilometri şi se pare că este  ultima cale ferată din Europa, cu ecartament îngust, care mai este folosită pentru transportul lemnului şi pe care ma circulă locomotiva cu aburi. Din 2005, turiştii se pot bucura de plimbările cu Mocăniţa pe Valea Vaserului, trenul a fost dotat cu vagoane de persoane, iar din 2007, Valea Vaserului face parte din Parcul Natural Mnţii Maramureşului.

Mai puteţi citi:

Maramureşul, afectat de inundaţii. Apele s-au revărsat în mai multe localităţi, iar la Cavnic, pământul a luat-o la vale

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite