Cornuri expirate şi cu mucegai, pentru elevii maramureşeni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reclamaţiile au curs încă de dimineaţă    Foto: infomm.ro
Reclamaţiile au curs încă de dimineaţă    Foto: infomm.ro

Cornuri expirate, cu mucegai, cu ambalajul rupt sau fără termen de valabilitate au primit elevii din Maramureş în prima zi în care li s-au adus alimente prin celebrul program „Cornul şi laptele”. Reclamaţii au venit încă de marţi dimineaţă de la mai multe şcoli din Baia Mare şi din judeţ.

Prima zi în care cornurile şi laptele au fost distribuite preşcolarilor şi elevilor de ciclu primar şi gimnazial din Maramureş a adus un val de reclamaţii la Consiliul Judeţean Maramureş. Prima problemă a fost semnalată la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, unde printr-un proces verbal se arată că ”produsul distribuit de SC Rosario Pan SRL nu corespunde din punct de vedere calitativ şi cantitativ, respectiv unele produse nu sunt coapte, altele sunt tari, nu au toate termenul de valabilitate ştanţat, sunt urme pe un corn de culoare verde, posibil mucegai, conţin unele urme de impurităţi şi unele, la indicaţiile doamnei doctor Muşuroia, par făcute din aluat remalaxat. Şcoala a încercat să ia legătura cu SC Rosario Pan SRL, dar la numărul de telefon indicat a intrat doar ton de fax. Unitatea şcolară a întocmit şi sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Judeţean Maramureş, Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor şi SC Rosario Pan SRL. La faţa locului, reprezentanţii Consiliului Judeţean, respectiv inspector Mihaela Muntean şi consilier Ionela Florea au luat legătura cu reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veterinare, iar la solicitarea unităţii şcolare s-au deplasat atât la şcoală, cât şi la societatea care produce şi distribuie produsele pentru a constatata neregulile sesizate şi alte eventuale probleme”.

Doar o oră mai târziu, o altă şcoală semnala proleme asemănătoare. Şcoala Gimnazială ”George Coşbuc” din Baia Mare a sesizat Consiliul Judeţean despr faptul că produsele prezentau nereguli, aceleaşi ca şi în primul caz. Reprezentanţii şcolii însă au reuşit să ia legătura telefonic cu un reprezentant al firmei distribuitoare, care a promis remedierea situaţiei, însă acesta a arătat că se îndoieşte de faptul că acele cornuri ar fi tari, afirmând că ar fi fost coapte în noaptea dinaintea livrării. ”Unitatea şcolară a întocmit o sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Judeţean Maramureş, ANSVSA, ANPC Maramureş şi SC Rosario Pan SRL, deoarece o problemă similară a fost înregistrată şi în urmă cu doi ani de zile, însă atunci situaţia s-a remediat parţial”, se mai arată în procesul verbal.

Următoarea informare a venit de la şcoala din Şişeşti, care semnala Consiliului Judeţean că nu a acceptat cornurile, motivând că a fost anunţat telefonic de coordonatoarele structurilor Şişeşti şi Dăneşti, că unele dintre cornuri nu au inscripţionate datele de expirare, sunt tari şi au considerat că nu pot fi consumate de către elevi.

Primarul din Cavnic a postat pe reţeaua de socializare un filmuleţ în care prezintă cornurile primite de copii

După ce s-au primit reclamaţii şi de la Colegiul Economic ”Pintea Viteazul” din Cavnic, o comisie din care a fpcut parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean, George Moldovan, reprezentantul ISJ Maramureş, inspectorul Elisabeta Kramarik, s-a deplasat la cele două unităţi din Şişeşti şi Cavnic.

Procesul verbal întocmit la Cavnic arată că, în urma sesizării primite, s-a efectuat un control la faţa locului, iar ”cornurile nu sunt proaspete, ambalajul este deteriorat, termenul de valabilitate nu este inscripţionat corect, unele cornuri par a fi făcute din aluat remalaxat şi produsele sunt tari. La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii ANPC MM şi ai Primăriei Cavnic”. “După ce că vin târziu, ele vin şi expirate de câteva zile şi sunt mai tari decât bolovanul. Eu tot mă gândesc că, dacă tot plăteşte cineva acest lapte şi corn care, bineînţeles că nu vine zilnic, să nu fie livrate în acest fel. Nu putem lăsa copiii să mănânce un astfel de corn. Credem că e o bătaie de joc la adresa lor. Mi se pare inadmisibil, să îţi baţi joc de copii”, a spus Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic. Acesta, de altfel, a depus o plângere la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. „S-a depus o reclamaţie la noi. Colegii noştri s-au deplasat la faţa locului, pentru a cerceta ce s-a întâmplat”, a declarat, pentru InfoMM.ro, Mădălina Cardoş, comisar-şef al CJPC Maramureş.

Ultimul proces verbal, încheiat la ora 14.20, în Şişeşti arată că ”SC Rosario Pan SRL a adus cornurile în jurului orei 8.30, însă directorul şcolii a refuzat preluarea produselor deoarece acestea erau tari, necoapte şi prezentau diferenţe de gramaj. Au fost luate doar câteva monstre pentru a fi prezentate autorităţilor implicate în program”.

George Moldovan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean a precizat faptul că, în cursul zilei de miercuri va fi convocată o şedinţă cu toţi cei implicaţi în acest control, pentru a afla dacă au fost depuse şi alte sesizări şi pentru a vedea care sunt paşii ce trebuie urmaţi. În acelaşi timp, Serviciul Juridic al Consiliului Judeţean verifică în amănunt obiectul contractului încheiat cu SC Rosario Pan SRL, urmând să fie luate măsurile legale care se impun. Totodată, vicepreşedintele George Moldovan a arătat faptul că, instituţia Consiliului Judeţean a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş să ia legătura cu toate şcolile din judeţ, iar managerii şi administratorii unităţilor de învăţământ să refuze recepţionarea oricăror produse care urmează să fie distribuite copiilor şi acestea nu prezintă toate elementele de siguranţă.

Mai puteţi citi:

Izvorul din Maramureş unde zeci de şoferi stau la coadă să se alimenteze cu apă. „E foarte bună, e verificată, nu se depune nimic pe fundul recipientului“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite