Consilierii judeţeni s-au pus pe controale la Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord. Nu au găsit nereguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectele pe bani europeni, verificate FOTO:CJ MM
Proiectele pe bani europeni, verificate FOTO:CJ MM

Primele verificări în teren cu privire la stadiul lucrărilor efectuate în cadrul proiectului privind Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord. Într-o primă fază lucrările verificate au fost cele de la Cărpiniş, Săcălăşeni, Remetea Chioarului, Şurdeşti şi Plopiş.

Verificările sunt efectuate de către preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, împreună cu echipa de implementare a proiectului „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord”. Alături de ei se află şi echipa de consilieri judeţeni propuşi în grupul de monitorizare a implementării proiectului şi reprezentanţii constructorului.  

Verificările efectuate în primele cinci locaţii vor urmări în special lucrările efectuate pe Lotul I, respectiv amenajarea parcărilor, a drumurilor de acces şi a aleilor pietonale. 

În ceea ce priveşte lucrările aferente Lotului II, aici se va avea în vedere modul în care s-au realizat centrele de informare turistică. Acestea sunt construite din structură de lemn, în stil tradiţional maramureşean, cu împrejmuiri în stil tradiţional, respectiv garduri din lemn sau din piatră. 

„Scopul vizitei a fost verificarea şi monitorizarea respectării contractului de lucrări. Am dorit să vedem stadiul în care sunt acestea, atât pe Lotul I cât şi pe Lotul II, cum s-au amenajat parcările, dacă gardurile şi centrele de informare turistică sunt realizate în conformitate cu proiectul tehnic. De asemenea, am dorit să discutăm cu primarii şi cu preoţii din localităţile aferente proiectului, pentru că beneficiarii proiectului sunt, în fond, comunităţile locale. Nu s-au constatat erori de execuţie, şi acesta este un lucru care ne bucură. ” – apreciază preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir  Ciceu. 

„Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de Intervenţie - 5.1. Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

Valoarea totală a proiectului este de 19.851.274,44 lei, iar valoarea nerambursabilă este 15.160.589,62 lei, beneficiari fiind 16 unităţi administrativ-teritoriale din Maramureş. Scopul proiectului este de a pune în valoare bisericile de lemn din Maramureş aflate în cele 16 localităţi şi anume Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Budeşti, Călineşti, Copalnic-Mănăştur (sat Cărpiniş), Deseşti, Ieud-sat, Ieud-deal, Ocna Şugatag (sat Şugatag), Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea, Săcălăşeni, Şişeşti (satele Plopiş şi Şurdeşti).

Mai trebuie spus că aleşii judeţeni care fac parte din comisia de monitorizare a acestui proiect sunt Gavril Ardusătan, Gheorghe Marian, Emil Munteanu, Călin Tuns şi Ioan Tivadar. 

Citeste si: Legenda unei biserici româneşti unice în lume - jumătate ortodoxă, jumătate catolică. Bijuteria arhitectonică a fost ridicată de un boier sfâşiat de iubire

România, lăsată în plata Domnului. Ne închinăm pentru sănătate şi educaţie: 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli şi 425 de spitale

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite