Cod galben de ninsori şi ploi abundente. Poliţiştii fac recomandări şoferilor şi pietonilor

Cod galben de ninsori şi ploi abundente. Poliţiştii fac recomandări şoferilor şi pietonilor

Maramureşul se află sub cod galben de ninsori şi ploi abundente   Foto: Adevărul

Conform avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în intervalul 26 noiembrie ora 06.00 – 27 noiembrie ora 09.00 judeţul Maramureş se află sub cod galben ninsori şi cantităţi importante de apă. În acest context, IPJ recomandă să conduceţi prudent, să adaptaţi viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic şi să luaţi în calcul faptul că spaţiul de frânare creşte substanţial atunci când carosabilul este umed sau cu polei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru că ne aflăm sub avertizare cod galben de ninsori abundente şi ploi poliţiştii faco serie de recomandări pentru cei care ciruclă cu maşina în acest interval de timp. Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, ei recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

Pe timp de ploaie, când vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, se recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de şosele.

Pe porţiunile acoperite cu zăpadă sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor.

Pietonilor li se recomandă să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!

Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.

Caucucrile de iarnă, obligatorii

Poliţiştii reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice prevede obligaţia de a conduce autovehiculele pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei doar dacă acestea au montate anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sau a autovehiculelor sau autoutilitarelor de transport persoane având mai mult de nouă locuri, legiuitorul prevede obligaţia de a avea montate anvelope de iarnă pe roţile axei de tracţiune. Se pot monta pe aceste roţi lanţuri omologate sau alte dispozitive antiderapante.

Sancţiunea pentru nerespectarea obligaţiilor privind echiparea maşinilor cu anvelope de iarnă la apariţia primei ninsori este prevăzută în clasa a IV-a de amenzi, însemnând de la 9 la 20 de puncte amendă.

 

Mai puteţi citi:

Cinci persoane sunt cercetate pentru furt. O parte din prejudiciu a fost recuperat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările