„Ciurigăii“, deliciul tradiţional din Maramureş: ce ingrediente secrete folosesc gospodinele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeta tradiţională de ciurigăi este fără drojdie    Foto: Click.ro
Reţeta tradiţională de ciurigăi este fără drojdie    Foto: Click.ro

În Maramureş se numesc „ciurigăi“, deşi în alte părţi ale ţării li se spune „minciunele“. Reţeta este foarte simplă şi are o mulţime de variante, însă unele gospodine folosesc un mic truc pentru a-i face mai pufoşi.

Se frământă fie cu iaurt, fie cu drojdie şi lapte, însă unele gospodine folosesc un ingredient secret pentru a obţine un aluat pufos pentru ciurigăii atât de apreciaţi în Maramureş. Desertul este deseori întâlnit la mesele festive şi este foarte apreciat, fiind uşor şi gustos. Unele gospodine folosesc drojdie şi lapte dulce, în timp ce altele preferă să pună în aluat o linguriţă de bicarbonat şi să-l frământe cu iaurt. Pentru varianta cu drojdie, ingredientele sunt:

1 kg făină,

4 ouă,

100 g untură,

20 g drojdie,

200 g zahăr,

1-2 pliculeţe zahăr vanilat,

400 ml lapte.

Varianta a doua nu are lapte şi drojdie, în schimb se foloseşte o linguriţă de bicarbonat şi un iaurt sau lapte prins. Gospodinele care fac deseori ciurigăi spun că nu mai au nevoie de reţetă sau gramaje, ingredientele sunt măsurate „din ochi”.

„Eu nu cântăresc nimic. Mă uit câtă făină am şi, de exemplu, la 1 kilogram de făină pun o jumătate de margarină sau unt – un pachet – cam 200 de grame şi untură (cam jumătate canitatea). Aluatul îl frământ cu lapte prins sau iaurt şi pun o linguriţă de bicarbonat sau praf de copt. Amestec întâi făina cu grăsimea şi apoi le pun celelalte pe rând”, explică Aurica Sima din Baia Mare. Ea mai dezvăluie că secretul pentru care ciurigăii săi ies întotdeauna pufoşi este untura.

”Se poate folosi şi unt sau margarină sau alte grăsimi, dar eu prefer să le combin şi să pun şi untură, pentru că aceasta îi face pufoşi şi sfărâmicioşi”, mai spune ea. Despre aluat spune că: ”trebuie să obţinem un aluat mai consistent, care să nu se lipească. Apoi îl lăsăm cam 20 de minute să se odihnească, după care îl întindem şi îl tăiem romburi. În mijlocul lor facem o tăietură mică şi îi întoarcem. Se prăjesc apoi în ulei şi presărăm zahăr pudră”.

Pentru a-i ”personaliza”, Aurica Sima mai spune că, în funcţie de preferinţe, în aluat se poate pune vanilie, esenţă de rom sau coajă de lămâie rasă.

O altă variantă a reţetei arată că se folosesc iaurt şi 2-3 linguri de smântână. Ouăle se bat cu aceste două ingrediente, apoi se adaugă zahărul, bicarbonatul stins cu puţină zeamă de lămâie şi se adaugă apoi esenţa pe care vrem s-o folosim: rom, vanilie sau coaja de lămâie rasă. Se adaugă apoi făina, câtă ia, pentru a obţine aluatul consistent şi nelipicios. După ce a fost lăsat 10-15 minute să se odihnească, din foaia întinsă cam de 0,5 cm grosime se taie romburile şi prin crestătura din mijloc se trage de un colţ.

Mai puteţi citi:

Bacalaureat 2016 Baia Mare. Candidat, după ultima probă: „A fost chiar ok, nu mă aşteptam să fie aşa simplu“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite