Ciupercile, vedetele postului: idei pentru preparate delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciupercile pot înlocui carnea în meniu    Foto: Adevărul
Ciupercile pot înlocui carnea în meniu    Foto: Adevărul

Pentru cei care sunt decişi să postească, alimentaţia suferă schimbări destul de mari în această perioadă, pentru a putea respecta restricţiile postului. Astfel, unele feluri de mâncare vor fi eliminate din meniul zilnic. Acestea, însă, se pot adapta, prin înlocuirea cărnii cu alte produse.

Sarmalele, spre exemplu, cu carne din abundenţă, pot fi înlocuite cu sarmale de post, făcute cu ciuperci, în loc de carne. O reţetă tradiţională din Maramureş presupune folosirea a una-două cepe mici, un morcov, un ardei gras roşu, 280 de grame de păsat, 180 de grame de orez, ulei, circa 100 de grame de hribi, circa 300 de grame de ghebe, un kilogram de varză murată foi şi circa 400 de grame de varză murată tăiată, pastă de roşii după gust şi condimente: mărar, cimbru, sare, piper etc. „Mama mea avea obiceiul să călească un pic orezul cu legumele, înainte să le amestece cu cipercile şi de a prepara sarmalele. Călirea orezului le schimbă gustul total, îl face unic”, spune Emilia, o băimăreancă pasionată de gătit.

Ceapa se toacă mărunt, cu ardeiul şi ciupercile, iar morcovul se dă pe răzătoare, pentru a fi cât mai fin. Apoi se pun la călit, însă nu se lasă până se rumenesc, ci doar până când ceapa devine sticloasă. Apoi se adaugă orezul şi păsatul. Cu acest amestec se umplu foile de varză, care apoi se aşează într-un vas tapetat cu varză tăiată mărunt şi mărar (şi cimbru). La final se adaugă sucul de roşii, iar apoi se pune apă până peste sarmale şi se dă la foc mic.

Chiftluţele sunt un alt preparat culinar pe care avem obiceiul să îl eliminăm din almentaţie în timpul postului. Şi e firesc aşa, deoarece chifteluţele se prepară cu carne din abundenţă. Putem înlocui, însă, carnea cu ciuperci şi de această dată, iar rezultatul va fi surprinzător. „La un kilogram de ciuperci, folosesc doi-trei cartofi, unu-doi morcovi mai mici, câţiva căţei de usturoi, pesmet (evit pâinea înmuiată, pentru că nu vor avea consistenţa celor cu carne), vedeaţă şi condimente”, mai spune băimăreanca.

Cartofii, în coajă, se pun la fiert cu morcovii. După ce s-au răcit, se tranformă într-un piure, care va fi apoi amestcat cu ciupercile fierte şi trecute prin maşina de tocat, cu legumele pasate, verdeaţa, condimentele, usturoul pisat mărunt şi cu cele câteva linguri de pesmet. Din acest amestec se fac chifteluţe, care se prăjesc în ulei.

Pentru a obţine nişte chifteuţe mai crocante, se poate folosi şi un cartof crud, dat pe răzătoare. În acest caz, chifteluţele ar trebui să fie formate biluţe, care apoi se aplatizează, pentru a se prăji mai uşor.

Mai puteţi citi:
 

Scandalul cornurilor expirate continuă. Firma furnizează aceleaşi produse neconforme

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite