Chinurile groaznice ale germanilor aduşi pentru reeducare în Maramureş. „Mi-au dat pumni în cap şi picioare în burtă să nu mă opresc din lucru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţii germani aduşi în Maramureş şi obligaţi de soţii Bert şi Babett Schumann, în prezent arestaţi, să lucreze în condiţii greu de descris, au început să facă mărturisiri despre coşmarul prin care au trecut.

Bert Schumann şi soţia sa, Babett Schumann, au coordonat serviciul social „Projekt Maramureş”, finanţat de statul german, dar pentru asta au avut mai mulţi colaboratori români. Este vorba de Vasile Năsui zis „Neţu”, Gavrilă Şimon zis „Blondu”, Marius Grecu, Simion Năsui şi Ionuţ Marius Mezenciuc zis „Jimmy”. Toţi au fost arestaţi preventiv, joi 29 august.

„În programele Projekt Maramureş erau prevăzute, în scop de reabilitare, o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative. În realitate, tinerii erau excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscau actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi erau supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de către inculpatul S.B.S în baza unor convingeri educative personale", arată DIICOT.

Liderii grupării din Maramureş, care aduceau tineri germani în România pentru „reeducare”, ar fi avut complici în rândul autorităţilor locale. Potrivit Agerpres, ei aveau oameni în poliţie, primărie şi în serviciile de asistenţă socială. Aceştia îi anunţau pe cei doi cetăţeni germani şi pe colaboratorii lor atunci când urmau să fie făcute controlale.

Bătăi şi condiţii de puşcărie

Între timp, patru dintre tinerii ţinuţi în condiţii precare şi obligaţi să muncească din greu au depus plângeri. Copiii se află acum sub protecţia autorităţilor române şi au dat câteva declaraţii şocante, povestind cum erau schingiuţi. 

„M-a tras jos de pe patul pe care eram, am căzut, m-a apăsat cu genunchiul pe spate şi mi-a răsucit mâinile”, a dezvăluit o tânără. „Mi-au dat cu pumnii în cap şi picioarele în burtă să nu mă opresc din lucru”, a declarat o victimă. „Eram certat, ameninţat cu bătaia, am fost lovit cu piciorul şi mâna ca pedeapsă pentru refuzul meu de a mai lucra”, a spus un alt copil. Toţi dezvăluie tratamentul barbar la care au fost supuşi inclusiv de către localnicii care pozau în buni creştini. „Credeam că oamenii de aici, din această ţară, din această zonă a ţării, sunt mai buni ca cei de la noi (n.r.- Germania). Chiar credeam asta. Acum, nu ştiu ce să mai cred, dar mi-am pierdut încrederea în ei. Au spus că sunt creştini şi că fac doar ceea ce-i învaţă preotul în biserică. Să-i fi învăţat preotul să maltrateze nişte copii bolnavi?”, s-a întrebat tatăl unuia dintre copii.

În cinismul lor, capii reţelei ar fi dat şi nume pedepselor pe care le aplicau copiilor atunci când aceştia se împotriveau şi refuzau să facă ceea ce li se cerea. Iar condiţiile pentru cei care se opunau erau mai grele ca la închisoare. „Cel care se împotrivea ordinelor era ţinut într-o cameră cu un singur geam, cu gratii. Fără baie, fără prea multă mâncare şi păziţi permanent de doi supraveghetori români. Unul în camera alăturată şi unul la uşă. La baie mergea doar dacă i se deschidea uşa. Uneori, nu”. Unii dintre ei ar fi fost obligaţi să doarmă aşa mai multe luni la rând. 

O tânără susţine că a fost dusă la spital şi obligată, împotriva voinţei sale, să accepte un dispozitiv anticoncepţional. „Am fost la spital unde mi s-a introdus un dispozitiv anticoncepţional. Am fost ameninţată să accept acel dispozitiv, ca nu cumva să rămân însărcinată, altfel urma să fiu închisă”, a explicat tânăra.

Şi, deşi mulţi dintre copii au fost aduşi în Maramureş pentru a li se trata dependenţa de droguri, în realitate nu ar fi primit niciun fel de tratament. Surse din cadrul anchetei susţin că adolescenţilor nu li s-ar fi administrat medicamentele aduse din Germania şi nu ar fi beneficiat de niciuna din terapiile rămase doar pe hârtie.

Citeşte şi

Capii reţelei acuzate că ţineau copii germani în sclavie au fost arestaţi. Pedepsele draconice pe care le dădeau adolescenţilor

Cum a ajuns Germania să-şi „deporteze“ copiii-problemă în Maramureş. Suma enormă plătită lunar de statul german pentru fiecare minor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite