Cele mai amuzante nume de localităţi din România: Din Valea Porcului în Valea Stejarului

Cele mai amuzante nume de localităţi din România: Din Valea Porcului în Valea Stejarului

Una din localitatile din Maramures cu nume ciudate este Iapa FOTO: familypedia.wikia.com

Maramureşul, spre deosebire de alte zone ale României, are destul de puţine localităţi care pot fi considerate că ar avea nume ciudate sau haioase. Sunt câteva însă care ies în evidenţă, cum ar fi Iapa sau Valea Stejarului (până în anii 1960 se numea Valea Porcului).

Ştiri pe aceeaşi temă

Iapa este un sat la periferia municipiului Sighetu Marmaţiei. Potrivit wikipedia, satul este situat în partea sud-vestică a municipiului Sighetu Marmaţiei, la o distanţă de 3 km de acesta.

Este aşezat în lungul unui pârâu numit Valea Hotarului, pe o lungime de cca. 6 km, forma de relief dominantă este dealul. Populaţia este de cca. 2.700 locuitori, ocupaţia principală fiind creşterea animalelor şi pomicultura.

O altă denumire cel puţin ciudată găsim tot în zona Sighet. Până în 1964 a existat Valea Porcului, care ulterior a devenit Valea Stejarului. Tot în categoria numelor ciudate ar putea intra şi Strâmbu-Băiuţ, localitate care a luat fiinţă în anul 1835 prin reunirea mai multor turnătorii de fier din zonă într-o singură aşezare şi care acum este componentă a localităţii Băiuţ. 

O altă denumire mai ieşită din comun este localitatea care aparţine de comuna Băseşti şi anume Stremţ. Urmează satul Ciuta, aprţinător de comuna Bicaz. Trestia este un sat în comuna Cerneşti, un nume care poate părea cel puţin ciudat.

Un alt nume de localitate din Maramureş care poate parea cel puţin interesant este cel al localităţii Strâmtura. De pe pagina oficială a Primăriei aflăm că din documente de la începutul secolului al XIV-Iea, localitatea se numea “Terra Zurduky", adică pământul de la strâmtoare. Mult mai târziu, localnicii şi vecinii îi vor spune Strâmtura. 

Numele comunei, cu toate probabilităţile, vine de la aşezarea ei, fiind situată pe valea râului Iza, unde această apă se îngustează foarte mult între dealul Piatra Ţiganului şi "Prisaca" printre care râul şi-a croit din cauza terenului stâncos o albie tot mai îngustă, o adevărată strâmtoare (trecătoare) unde erau oprite hoardele de tătari. 

Cei care au auzit de comuna Moisei s-ar putea gândi că numele localităţii vine de la Moise. Însă nu are de-a face una cu alta. Numele acestei comune din Maramureş se pare că ar proveni de la Moise Coman, un fiu al comun şi un om înstărit. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările