Cea mai simplă reţetă de prăjitură de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada de post, pentru persoanele care sunt decise să-l repecte „ca la carte”, vine cu restricţii alimentare. Fără carne, lapte, ouă, adică fără mâncare „de dulce”. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne abţinem şi de la dulciuri, deşi pare greu de crezut că o prăjitură se poate face fără lapte sau ouă.

O reţetă extrem de simplă de chec poate fi preparată cu succes şi în această perioadă, pentru că nu încalcă nicio regulă alimentară impusă de post. Astfel, fără ouă şi lapte, ingrediente obişnuite la aproape orice prăjitură, checul de post poate fi o alternativă la prăjituri, pentru persoanele care postesc.

„Când eram acasă, mama ne gătea doar de post, în toată această perioadă dinainte de sărbătorile pascale. La ţară, aceste reguli erau respectate cu stricteţe. Nu îndrăznea nimeni să le încalce, pentru că te râdea satul, iar dacă aveai, cumva, vreun ghinion, tot satul punea asta pe lipsa ta de credinţă, dovedită prin faptul că nu ai ţinut post”, povesteşte Emilia, o femeie de 48 de ani. „Pe atunci, în post nu prea aveam reţete de prăjituri, deşi mama era socăciţa (bucătăreasa) satului şi făcea o mulţime de prăjturi la nunţi şi evenimente. Totuşi eu am aflat mult mai târziu despre reţete de prăjituri de post”, mai spune ea.

Aşa se face că astăzi reţeta de chec de post este una obşnuită în bucătăria ei. „Nu am cântărit niciodată ingredientele, dar folosesc aceeaşi măsură pentru toate, astfel:

- 2 căni de făină

- o cană de zahăr

- 1/2 cană de ulei

- 1 pliculeţ zahăr vanilat

- 1 cană de apă

- 1 praf de copt

- 2 linguri de dulceaţă (cu condiţia să nu fie prea lichidă) sau fructe din compot (stoarse bine).

La alegere: cacao, nucă, nucă de cocos, stafide sau orice ne dorim, pentru completare

Uleiul cu zahărul, făina, apa şi zahărul vanilat şi praful de copt se pun într-un vas şi se amestecă toate, până se ajunge la o compoziţie omogenă. Apoi se împarte în două. Într-una din părţi se va adăuga dulceaţa, iar în cealaltă, oricare dintre ingredientele alese.  

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se aşează, pe rând, câte puţin din fiecare din cele două compoziţii, apoi se dă la cuptor la 180 de grade pentru 40-45 de minute.

Se poate face testul cu scobitoarea pentru a verifica dacă este bine coaptă, iar când aluatul nu se va lipi de scobitoare, prăjitura poate fi scoasă din cuptor.

Mai puteţi citi:

Aplicaţia pentru diabetici inventată de patru studenţi români. Cum îi va ajuta pe bolnavii proaspăt diagnosticaţi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite