Ce trebuie să ştii dacă îţi petreci zilnic multe ore în faţa calculatorului. Sfaturi pentru o vedere bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase studii ale cercetătorilor vorbesc tot mai des despre modul în care lumina albastră a telefoanelor inteligente, tablete, laptopuri şi alte gadgeturi ne poate afecta vederea. Medicii oftalmologi susţin însă că orice sursă de lumină puternică, privită îndelung, are efecte negative asupra ochilor.

Sergiu Deceanu, medic primar oftalmolog, precizează că, dincolo de lumina albastră a telefoanelor şi a dispozitivelor, e foarte importantă ergonomia locului de muncă, iar aici se referă inclusiv la timpul petrecut în faţa monitorului.

”Dacă nu sunt vicii de refracţie şi dacă ergonomia locului e muncă este bine structurată, lumina calculatorului n-ar trebui să ne afecteze. Dar prin ergonomie înţelegem şi timpul petrecut în faţa monitorului, precum şi pauzele necesare, plus poziţionarea calculatorului. Sunt mai multe puncte de vedere şi, dacă toate acestea sunt îndeplinite, n-ar trebui să creeze probleme”, explică el.

Potrivit lui, pentru a nu suprasolicita ochii, la fiecare oră sunt necesare 10 minute de pauză, în care trebuie să privim în depărtare. ”Calculatorul nu emite radiaţii periculoase. Chiar dacă sunt, sunt infime, nu pot să provoace nimic ochiului. Se zice că pot fi nişte radiaţii ionizante care teoretic pot induce cataracta. Dar nu sunt dovedite”, mai explică el, continuând că un calculator poate să emită un oarecare câmp electrostatic care poate încărca cu praf şi poate să provoace alergii ochiului.

Cercetătorii au demonstrat că poziţia incorectă a corpului determină o înrăutăţire a circulaţiei sângelui în umeri şi gât, ceea ce duce la reducerea fluxului de sânge şi spre ochi, sporind presiunea intraoculară.

image

Lumina puternică ne poate obosi ochii

Medicul mai arată că o sursă de lumină puternică poate obosi ochiul. ”Este obositor pentru ochi dacă stăm pe întuneric şi ne uităm la o sursă luminoasă gen telefon, tabletă, dar acum ne întoarcem la ergonomia locului de muncă. Să ne uităm la orice sursă luminoasă e la fel de obositoare ca un calculator. Dacă ochiul fixează un obiect luminos mult timp, apare o oarecare oboseală, cu atât mai mult dacă este o lumină intensă, se consumă pigmentul retinean mai intens”, explică el, arătând, însă, că un somn bun de noapte îl reface şi că la fiecare oră de stat la calculator se recomandă 10 minute de pauză. ”Privirea la distanţă şi mişcarea globilor ocular dau relaxare”, mai spune specialistul.

Cercetările în domeniu au mai condus la ideea că lumina albastră emisă de dispozitivele folosite ar putea avea o legătură cu încetarea producţiei de melatonină, hormon care reglează trecerea organismului de la starea de veghe la cea de somn. Cercetătorii spun, însă, că e nevoie de mai multe studii.

Consultul oftalmologic, recomandat celor ce lucrează la calculator

Medicii recomandă în primul rând celor ce au diferite probleme de vedere şi folosesc mult timp sursele de lumină puternice de la ecranele dispozitivelor un consult oftalmologic periodic. ”Depinde de vârstă şi de viciul de refracţie pe care îl are sau nu-l are pacientul. Dacă are o hipermetropie, o prezbiopie, poate să facă o corecţie optică. Dar lucrul în condiţii inadecvate nu afectează vederea, dar ne poate obosi ochii în aceste situaţii. Dă dureri de cap, cefalee. Dacă cineva lucrează (la calculator, n.r.) şi apare cefaleea, trebuie să facă un consult oftalmologic, pentru că poate avea un viciu de refracţie nedepistat şi trebuie să-l corecteze”, avertizează medicul. De asemenea, mai spune el, există ochelari cu protecţie pentru ultraviolete sau pentru reflexiile luminoase care pot deranja, însă fiecare element în plus va duce la creşterea preţului ochelarilor. ”Pentru cei operaţi de cataractă s-ar putea ca lumina albastră să fie deranjantă, însă şi pentru această lumină există protecţie”, mai arată medicul.

După 40 de ani, consultul medical e obligatoriu

Odată trecut de 40 de ani, la orice om care nu a avut niciodată probleme de vedere apare prezbiopia. ”Orice om trecut de 40 de ani, de fapt, uneori chiar mai repede, are nevoie de corecţie pentru vederea de aproape. Poate avea sau nu viciu de refracţie şi atunci se dau diverse tipuri de lentile. Pentru cineva care stă la calculator opt ore poţi să recomanzi ochelari numai pentru calculator. Dar trebuie să ştie că acest tip de lentilă este puţin mai slabă decât cea pe care o dăm noi pentru activitatea de citit, iar corecţia cu lentilă trebuie adecvată fiecăruia. Ideea este că fiecare pacient, fiecare persoană care lucrează la calculator face un control periodic, dar pe lângă probleme de refracţie, este foarte importantă ergonomia locului de muncă”, explică doctorul.

Calculatorul, mai arată medicul, trebuie să fie poziţionat cam cu 10-15 grade mai jos decât linia orizontală a ochiului.”E bine să priveşti puţin mai jos, nu în sus. Pe urmă, distanţa monitorului faţă de ochi trebuie să fie de 50-70 de cm. Mai sunt, apoi, reglajele calculatorului, luminozitatea, contrastul. Se recomandă să nu fie un contrast mare între lumina ambientală şi lumina calculatorului, iar mărimea caracterelor să fie adecvată vederii persoanei. Să nu fi foarte multe surse de lumină ambientală, care pot deranja. Lumina verde e cea mai odihnitoare”.

Medicii mai atrag atenţia asupra unei situaţii ce se întâlneşte cel mai adesea la persoanele care folosesc mult timp dispozitivele care emit lumină puternică. ”Copiii, de exemplu, sunt foarte preocupaţi de ce fac, stau intens pe calculator, dar şi la adulţi e valabil, apare clipitul mai rar. Şi apare senzaţia de usturime. Clipitul are rolul de a întinde lacrimile pe cornee şi dacă e mai rar, nu se umectează corneea suficient. La unele persoane, lacrimile sunt deficitare (din alte cauze) şi atunci duce la descoperirea corneei, ca să zic aşa, iar zona respectivă duce la senzaţia de arsură. Dar la persoanele care simt arsuri de genul acesta se recomandă lacrimi artificiale, sau clipitul voluntar”, încheie oftalmologul. 

Mai puteţi citi:

Cum a fost păcălit un bărbat pe Facebook că va primi o mobilă, după ce focul i-a distrus toată casa. A plătit transportul degeaba

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite