Ce impact are deficitul de vitamina D asupra organismului. Concluziile cercetătorilor finlandezi

Ce impact are deficitul de vitamina D asupra organismului. Concluziile cercetătorilor finlandezi

Deficit de vitamina D. FOTO: Arhivă

Deficitul de vitamina D poate creşte riscul de dureri de cap cronice, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea din Finlanda de Est.

Cercetătorii au analizat legătura dintre deficitul de vitamina D şi apariţia durerilor de cap pe un eşantion de aproximativ 2.600 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 42 şi 60 de ani. La 68% dintre aceşti bărbaţi, nivelul seric de vitamina D a fost sub pragul deficienţei de vitamina D. Dintre bărbaţii supuşi analizei, 250 au raportat dureri de cap cronice care au apărut la un interval de cel puţin o data pe săptămână. 
 
De asemenea, studiul a mai scos în evidenţă faptul că durerea de cap cronică a fost cel mai des semnalată de bărbaţii care au fost examinaţi în afara lunilor de vară din iunie până în septembrie. Asta deoarece, din cauza radiaţiilor UVB de la soare, nivelurile medii de vitamina D sunt mai mari în lunile de vară.
 
Potrivit studiului, publicat în Scientific Reports, nu există încă dovezi ştiinţifice referitoare la beneficiile şi posibilele efecte adverse ale utilizării pe termen lung în doze mai mari de vitamina D. Un studiu finlandez urmează însă să stabilească şi acest aspect. Momentan, participanţii la studiu iau un supliment de vitamina D pentru ca analiza la care sunt supuşi să scoată la lumină efectele dozelor mari zilnice de vitamina D asupra factorilor de risc şi asupra dezvoltării bolilor. De asemenea, studiul investighează efectele suplimentării cu vitamina D asupra diferitelor afecţiuni ale durerii.
 
Citeşte şi
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: