Cazuri ciudate de muşcături tratate în luna mai în România: oameni muşcaţi de mistreţi, de pisici sălbatice şi chiar de urşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muşcături de câini, de şobolani, de pisică sălbatică, de misteţi şi chiar de urşi, acestea sunt cazurile cu care se confruntă personalul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare în mod frecvent.

Peste 140 de persoane au fost înregistrate la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase, Dermatovenerologie şi Psihiatrie din Baia Mare, în luna mai. Deşi majoritatea prezentau muşcături de căpuşe, printre ei au fost persoane muşcate de şobolani, de pisică sălbatică, de porc mistreţ şi chiar de urs. ”Muşcăturile de şobolan sunt chiar destul de frecvente”, a spus Mircea Ciocan, directorul Spitalului de Infecţioase.

De asemenea, el a mai precizat că bărbatul muşcat de urs a prezentat mai multe plăgi şi fracturi şi a fost nevoie de internarea lui la Spitalul Judeţean de Urgenţă. ”La noi a fost pentru vaccinul antirabic şi alte tratamente de specialitate, însă prezenta plăgi destul de serioase şi fracturi, pentru care a fost internat la Spitalul Judeţean”, a mai precizat el.

Cel mai adesea, însă, prsoanele care se prezintă la Camera de gardă sunt muşcate de căpuşe, fenomen care a crescut mult peste cifrele obişnuite în ultimii ani. ”În luna mai 2017 s-au înregistrat  în Maramureş 282 de cazuri de înţepături de căpuşe, iar în perioada 1 – 7 iunie 2017 s-au înregistrat 152 de cazuri. Anul trecut, în aceeaşi perioadă a anului se înregistraseră, 82 de cazuri, respectiv 157 de cazuri de persoane înţepate de căpuşe”, a mai arătat managerul spitalului. În aceleaşi perioade, în alte judeţe din ţară se prezintă câte unu-două cazuri.

Managerul spitalului este de părere că este necesară o dezinsecţie serioasă a zonelor verzi din municipiul Baia Mare şi împrejurimi, având în vedere înmulţirea nefirească a acestor paraziţi şi riscul pe care îl ridică muşcatura lor. În acest sens, el a transmis  Primăriei Baia Mare o adresă prin care solicită măsuri de urgenţă pentru protecţia populaţiei.

Căpuşele sunt paraziţi hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor). Majoritatea nu transmit boli, însă dacă o căpuşă a muşcat un animal bolnav ea poate transmite boli grave precum encefalita de căpuşe sau boala Lyme, care în timp duc la complicaţii grave. De asemenea, local pot produce infecţii.

Persoanele muşcate sau înţepate de căpuşe trebuie să se prezinte cât mai curând la medic pentru îndepărtatea ei şi pentru tratament de specialitate. Medicii recomandă ca la ieşirile la iarbă verde să purtăm pantaloni lungi şi încălţăminte închisă, de asemenea, haine cu mâneci lungi, pentru potecţia împotria acestor paraziţi.

Mai puteţi citi:


Povestea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare. De ce cred localnicii că seamănă cu Casa Albă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite