Cât de dăunătoare este expunerea la aburii ţigărilor electronice. Rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj recent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigară electronică. FOTO: Shutterstock
Ţigară electronică. FOTO: Shutterstock

Expunerea pasivă la ţigările electronice reprezintă un aspect nociv în rândul tinerilor. Rezultatele unui sondaj făcut în SUA relevă că o treime dintre elevii de gimnaziu şi liceu au fost expuşi pasiv la aburii din ţigările electronice, iar aspectul este unul îngrijorător spun cercetătorii, care trag un semnal de alarmă pentru că ţigările electronice conţin substanţe chimice cu potenţial periculos.

Un număr din ce în ce mai mare de elevi de gimnaziu şi de liceu sunt expuşi pasiv la aerosoli din ţigările electronice, trăind cu sau aflându-se în jurul unor persoane care folosesc astfel de dispozitive. Rezultatele unui sondaj American sunt alarmante în privinţa efectului nociv pe care aburii ţigărilor electronice le au asupra celor care „fumează pasiv”. 

Sondajul a relevat faptul că aproximativ o treime dintre elevii de gimnaziu şi liceu au fost expuşi la aerosoli în ultimul an, fiind vorba despre o creştere cu aproximativ 30% în comparaţie cu ultimii trei ani. 

„Majoritatea studiilor au ajuns la concluzia că expunerea pasivă poate reprezenta un risc pentru sănătatea persoanelor din jur, în special în populaţiile vulnerabile, precum copiii şi adolescenţii. O serie de substanţe chimice potenţial periculoase sunt eliberate de ţigările electronice. Aburii din acestea conţin o varietate de substanţe chimice, inclusiv nicotină, metale grele, aldehide, glicerină şi substanţe aromatizante”, a arătat dr Andy S.L. Tan, doctor, cercetător de la Institutul Dana-Farber, autorul raportului.

În cadrul sondajului, participanţii au fost întrebaţi două aspecte - cât de des au respirat fum de la cineva care fuma produse din tutun şi dacă au respirat vapori de la cineva care folosea o ţigară electronică în locuri publice din interior sau exterior în ultimele 30 de zile. Expunerea la aerosoli din ţigări electronice a crescut de la aproximativ unu din patru studenţi între 2015 şi 2017, la unul dintre trei studenţi în anul 2018. 

Cercetătorii, care au realizat şi sondajul, au arătat că „educaţia despre potenţialul dăunător al aerosolilor inspiraţi pasiv pentru părinţi şi tineret şi intervenţiile pentru a reduce expunerea pasivă în rândul adolescenţilor sunt necesare pentru a proteja tinerii de expuneri la toate formele de emisii date de produsele din tutun, inclusiv cele de la ţigări electronice”.

Citeşte şi

Femeile sunt mai anxioase decât bărbaţii. Motivele acestui fenomen, explicate de un specialist

Raportul devastator care arată cum copiii sirieni visează să moară pentru a ajunge în rai

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite