Castanul comestibil din Baia Mare va putea fi salvat. Specialiştii au găsit soluţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţia este injectată direct în scoarţă, în jurul locului afectat    Foto: Adevărul
Soluţia este injectată direct în scoarţă, în jurul locului afectat    Foto: Adevărul

Castanul comestibil din Baia Mare, devenit simbol al oraşului, va fi salvat după ani de cercetări şi eforturi susţinute ale specialiştilor şi autorităţilor. Cel puţin asta este speranţa, după rezultatele îmbucurătoare pe care le-au obţinut specialiştii până acum. Soluţia găsită constă în inocularea unui virus ciupercii ce a afectat scoarţa, iar ciuperca devine, astfel, hipoactivă.

Cancerul de scoarţă a afectat în proporţie de cel puţin 80 la sută din castanii din rezervaţia de la Baia Mare. Cercetările au durat timp mult şi a fost nevoie de sume mari de bani pentru găsirea unor soluţii, însă se pare că rezultatele au început să se vadă. Până în prezent, aproximativ 20% din suprafaţa afectată a fost deja salvată, iar tratamentul continuă. Proiectul pentru salvarea castanului comestibil a fost finanţat din fonduri europene şi s-a derulat în perioada 2005-2009, iar autorităţile locale prin Ocolul Silvic Baia Mare a investit, de asemenea, sume mari. ”Cel puţin în ultimii doi ani s-au cheltuit din fonduri proprii câte 50.000 de lei. Nu sunt nişte sume fantastice, dar rezultatele sunt deosebite. Iar pentru anul următor în aşa fel vom face, încât să avem banii necesari, cel puţin la minimum necesar, ca să salvă situaţia. Partea de arboret bătrân, care e uscat, nu mai avem cum să-l salvăm, însă arboretul tânăr, la care inoculăm acest virus, rezultatele sunt foarte bune şi acesta, la rândul lui salvează suprafeţe extinse în jurul lor”, explică inginerul Călin Lupşe din cadrul Ocolului Silvic Baia Mare.

Ciuperca, aceeaşi care a afectat castanul în alte ţări europene

Ajutorul a venit din partea Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov. Specialiştii de aici au făcut cercetările necesare pentru a stabili natura ciupercii care a afectat atât de serios castanul comestibil şi au constatat că este vorba de aceeaşi ciupercă ce a afectat acest arbore şi în alte ţări europene.  ” Norocul este că anumiţi specialişti, colegi de breaslă din ţările vest europene, s-au lovit de această problemă şi au reuşit să identifice un tratament biologic, care este cel mai de preferat din câte pot să existe. Adică nu chimic, nu mecanic, ci biologic. Asta înseamnă că găseşti soluţia în natură, iar intervenţia la nivelul ecosistemului este minimală şi constă în infectarea ciupercii cu o tulpină hipovirulentă”, a explicat Costel Bucur, director regional în cadrul WWF România. El a arătat că ciuperca ce a afectat castanul are mai multe tulpini, iar una este mai puţin virulentă. ”Se infecteaza cu un virus aceasta tulpină, devine hipovirulentă şi pe urmă ea se multiplică la ciuperca existentă deja în natură”, mai spune el. Potrivit inginerului Călin Lupşe, virusul se inoculează doar arboretului tânăr, viabil, care mai poate fi salvat, deoarece ciuperca afectează scoarţa pornind dintr-un punct, până când cuprinde circumferinţa arborelui. În această fază, castanul nu mai poate fi tratat.

 Efecte catastrofice în 10 ani

Cancerul scoarţei a început să afecteze castanul  la începutul anilor 80, când au apărut cu totul izolat câteva exemplare de arbori afectaţi. ” În anii 90 a început să fie din ce în ce mai prezentă, iar apoi, la sfârşitul anilor 90 începutul anilor 2000 a început să de vină dincolo de îngrijorător, spre catastrofic. Suprafeţe uriaşe au fost afectate, de fapt, tot brâul de castani de la limita dealurilor dinspre nord care străjuiesc toată depresiunea Băii Mari (acolo era un brâu de castani între zona de păşune şi pădure, din cauza asta încă mai sunt discuţii între specialişti dacă castanul este un arbore forestier sau este un pom fructifere. El este practic în zona de ecoton, zona de limita între ecosistemul forestier şi cel de păşune. E iubitor de lumină şi atunci sigur că preferă să stea acolo mai spre margine, şi mai ales pe expoziţia asta sudică, este un habitat perfect pentru castan).

În Baia Mare există o rezervaţie de castan comestibil ce se întinde pe o suprafaţă de circa 480 de hectare, din care peste 80 la sută a fost afectată de cancerul de scoarţă, boală care a ameninţat cu dispariţia acest arbore. Baia Mare este cel mai nordic punct unde creşte castanul comestibil, liber.

Mai puteti citi:

Plăcinta creaţă tradiţională, secretele unui brand delicios din Maramureş. Un localnic a înregistrat marca la OSIM

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite