Casa din lemn de peste 100 de ani, salvată de la distrugere prin „nebunia“ unui singur om. A mutat-o şi a recompus-o bucată cu bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa a fost salvată de la distrugere   Foto: Angela Sabău
Casa a fost salvată de la distrugere   Foto: Angela Sabău

Pasionat de etnografie, un maramureşean a adus o casă ce stătea să se dărâme din Botiza, la el acasă, în Strâmbu Băiuţ. A reabilitat-o, a înlocuit lemnul compromis şi, cel mai probabil, va face din ea un muzeu privat. Casa a venit ”la pachet” cu costume populare vechi de peste 100 de ani, dar şi cu întreaga poveste a foştilor proprietari.

Este cunoscut fenomenul din ultimii ani prin care ultimele case din lemn maramureşene dispar, vândute la străini pentru lemn ori pur şi simplu puse pe foc şi înlocuite cu altele mai mari. Povestea lui Ciprian Coc este diferită. El nu este doar pasionat de etnografie, ci are şi o diplomă de master în domeniu. Astfel, în timp ce îşi făcea documntarea pentru lucrarea de dizertaţie, a petrecut o lună la o stână, acolo unde, absolut întâmplător, a întrebat dacă nu cunoaşte pe cineva care ar vinde o casă din lemn.

Pe când făceam cercetare pentru lucrarea de dizertaţie, l-am cunoscut pe băiatul tantii Ana, care era vătaf la stâna lui Vasile a lu’ Domiţu. Pe acesta îl cheamă tot Vasile Groşan, tot Cucu i se spune şi lui prin sat (ca şi fostul proprietar al casei, care decedase cu câteva luni înaite n.r.)”, spune el. Oamenii i-au oferit casa, total dezinteresaţi.

”Când am văzut „sărăcuţa” casă, care sta să se îmburde (urnească, n.r.), m-am hotărât s-o iau eu. Ei au vrut să mi-o dea gratis, dar eu am ţinut s-o plătesc cu 200 de euro”, mai spune el acum.

Povestea casei, ”bonusul” pentru pasionatul de etnografie

Nu a acceptat casa gratis şi a insistat să plătească pentru ea un preţ, însă odată cu casa, a primit mai multe obiece vechi, obiecte de mobilier, dar şi un război de ţesut, unelte şi scule şi costume populare vechi, unele de peste 100 de ani. Iar ca bonus, pentru pasionatul de etnografie, a venit şi povestea casei, care a aparţinut, întâi, unui om violent, beţiv, care apoi a vândut-o unui păcurar.

Primul proprietar a fost Brimbu a Zbânelor. Acei Brimbu erau nişte oameni straşnici, mari, le plăceau să meargă la nunţi, unde făceau scandal. Mai scoteau şi brişca. Erau bătăuşi. Pe când acesta a murit, feciorul lui i-a vândut-o lui Vasile Groşan, zis Cucu, în jurul anilor 1950”, relatează el. Proprietarul stânei unde se afla Vasile Groşan (cel care a devenit al doilea proprietar al casei), temându-se că cel mai bun păcurar al său îl va părăsi daca îl va lăsa să-şi cumpere casa, nu l-a lăsat să plece de la stână. Familia lui însă a organizat o mică ”diversiune” şi a trimis pe cineva îmbrăcat în haine de miliţian (având în vedere că acţiunea se petecea prin anii 50) şi l-a dus forţat în sat, de la stână. În realitate, el a fost dus la notar, unde a semnat actele pentru cumpărarea casei.

”Tanti Ana, nepoata lui Groşan Vasile, cel care a cumpărat casa, spune că aceasta ar fi costat atunci o mie şi ceva de lei. Casa a fost demontată de tatăl Anei Groşan, iar atunci când a fost demontată, fiecare element era însemnat cu securea. Casa a fost reansamblată tot pe Valea Sasului, în Botiza”, mai povesteşe Ciprian Coc. Pereţii, mai spune el, au fost lipiţi cu lut. ”Tanti Ana îşi aduce aminte de şezătorile care aveau loc acolo demult, pe vremea când ea era încă mică. Veneau feciori şi fetele torceau fuior, câlţi, lână, care ce aveau. Se făceau chiar şi nunţi în mica căsuţă.”

Casa, reconstruită după acelaşi proiect

Astfel, în vara lui 2014, Ciprian Coc s-a dus la Botiza, unde, cu nişte prieteni, a demontat căsuţa. ”Acoperişul era distrus, la fel şi podelele şi cam 10% din pereţi. Din ce era bun a rezultat o grămadă de lemne „bune de pus pe foc”, pentru că la o lună după demontare, cu ajutorul unui mic camion am adus lemnele acasă în Strîmbu Băiuţ şi cei apropiaţi mie s-au cam îndoit că din acea grămadă poate rezulta o casă. În vara lui 2014 am început reconstrucţia casei. Am adus piatră de temelie, am ridicat-o cu ajutorul a doi prieteni, şi i-am refăcut acoperişul. Am recurs numai la materiale naturale, lemn, piatră şi pământ pentru salvarea acestei căsuţe. Acuma lucrez la partea de interior: pereţi, sobă”, mai explică Ciprian Coc.

Casa este amplasată acum grădina lui de la Strâmbu Băiuţ, sat aşezat într-un loc unde te simţi mai aproape de cer, pe marginea unei văi roşiatice care mai aminteşte de vechea preocupare din zonă: mineritul. Cel mai probabil va fi ”dotată” cu mobilierul, uneltele, cergile şi costumele populare şi împreună vor face parte dintr-un mic muzeu privat, ce va putea fi vizitat.

Uşa mai mică, obligaţia de a face o plecăciune la intrarea într-un loc sacru

Un mic detaliu atrage atenţia încă de la început: uşa de la intrarea în casă aproape că şochează prin faptul că este mai mică decât suntem obişnuiţi astăzi. Casa, explică Cirpian Coc, era considerată ca un loc sacru, de aceea, intrând prin uşa destul de joasă era un fel de obligaţie de a face o plecăciune atunci când intri într-un loc sacru, în casa unui om. Construcţia are o încăpere mai mare şi una mai mică, ceva mai mare decât o cămară. Acolo, se pare, era loc suficient pentru o masă, un pat şi o sobă, loc unde se petrecea cea mai mare parte a anului. Motivul, mai detaliază noul proprietar, ar fi fost acela că mica încăpere ar fi fost mai călduroasă pe timp de iarnă. 

Mai puteţi citi:

Cum s-a sacrificat prosteşte PNL Baia Mare pentru mama primarului arestat la domiciliu. Victima principală, chiar şeful filialei liberale din Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite