Care este momentul precis când se rupe o relaţie. Psiholog: „Eu traduc neglijenţa prin lipsa reciprocităţii implicării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa afecţiunii în cuplu conduce la despărţire FOTO Lifehack.org
Lipsa afecţiunii în cuplu conduce la despărţire FOTO Lifehack.org

Lipsa afecţiunii într-un cuplu are cauze multiple. Rareori poate fi definită o cauză sau un motiv anume şi nu se întâmplă într-un moment precis, ci se instalează în timp, spun specialiştii.

Când vine vorba de realţii lungi sau de căsnicii, în mod invariabil, după o perioadă, ”flacăra” se mai stinge. Cuplurile se sudează mai mult, însă relaţia devine mult mai ”calmă” după o perioadă. Însă din acest moment şi până la neglijenţă mai e doar un pas mic.

În funcţie de cât de mari aşteptări avem de la partener, neglijarea poate fi percepută mai mult sau mai puţin acut. Psihologul clinician Radu Pomohaci (foto jos) spune că neglijarea partenerului în cuplu are legătură cu propria persoană, pentru că fiecare dintre noi ne căutăm în partenerul nostru o reflexie a propriei identităţi, căutăm să ne regăsim în imaginea partenerului părţile noastre bune, astfel că neglijarea partenerului înseamnă, indirect, neglijarea faţă de propria persoană.

”Eu traduc neglijenţa prin lipsa reciprocităţii implicării şi a adaptării la schimbare, adică un compromis constant pe care-l facem atât la nivel egoist şi individual, cât şi la nivel de satisfacere a nevoilor de cuplu. Sigur că există un subiectivism şi valoarea personală, adică stima de sine şi modul în care ne percepem pe noi, imaginea noastră, se răsfrânge asupra partenerului de cuplu. Şi ajungi să realizezi că depui «eforturi» şi investeşti cu mici gesturi tocmai pentru că ele se vor răsfrânge în mod direct şi natural asupra ta; sau indirect, în urma procesului de conştientizare sau valorificare a atenţiei oferite, direct asupra ta”, explică psihologul.

image

Semnalele neglijenţei sunt clare, este vorba despre o lipsă de atenţie, partenerul pare absent, deşi este prezent fizic; comunicarea are de suferit, iar apropierea fizică este din ce în ce mai redusă. Toate acestea aduc nesiguranţă şi neîncredere partenerului neglijat, care începe să se întrebe unde greşeşte, îi creează sentimente puternic negative. În realitate, în cele mai multe cazuri, partenerul neglijent este doar foarte sigur că lucrurile nu se vor schimba niciodată şi nu mai consideră necesar să facă ”eforturi”.

Psihologul clinician Radu Pomohaci crede că este nevoie de conştientizarea acestor nevoi reciproce şi le defineşte foarte clar.

”Comunicarea în cuplu între două persoane trebuie să fie reală, sinceră şi eficientă. Un schimb de afecţiune şi tandreţe, de atenţie, care să arate de fapt respect, admiraţie, un exerciţiu care să întărească şi mai mult nevoia celor doi din cuplu de a se admira reciproc, de a se «pofti» şi mai mult, să fidelizeze solicitarea de satisfacere a nevoilor la nivel personalizat, de la celălalt, şi nu în exteriorul relaţiei”, explică Radu Pomohaci.

De asemenea, psihologul mai arată că nevoile femeilor diferă de cele ale bărbatului, lucru care trebuie acceptat şi înţeles. ”Într-un cuplu trebuie să existe un flux continuu de satisfacere reciprocă a nevoilor, o înţelegere şi o împărtăşire a momentelor şi a stărilor, pentru că un partener de cuplu poate să fie, pe rând, receptorul atenţiei, a nevoii, cel care are nevoia sa ofere cu drag , sa asigure satisfacerea unei nevoi, de orice gen, însă nu întotdeauna lucrurile sunt clare şi nu întotdeauna se sincronizează cu dorinţa, cu disponibilitatea celuilalt de a oferi. Şi atunci, acest troc de obicei are percepţii diferite de la bărbat la femeie. Poate fi un schimb între tandreţe, afecţiune şi satisfacerea unor nevoi simple, ”primare” pentru bărbat, adică între sex şi afecţiune, dar la momente de criză poate fi o dorinţă  de atenţie, admiraţie din partea unui bărbat şi dorinţa de intimitate, sex a femeii”, mai spune el.

Cel mai solicitant, mai provocator element într-o relaţie de durată este investirea cu răbdare şi susţinere reciprocă la nivel de inteligenţă emoţională, mai arată psihologul clinician Radu Pomohaci. 

Cele mai mult relaţii care ajung în acest impas al sentimentului de neglijare reuşesc cu greu să descopere cauza problemelor şi să o elimine, dovadă sunt numărul mare de divorţuri şi lipsa interesului pentru căsătorie, angajament.

Mai puteţi citi:

Propunerea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie pentru Noaptea Muzeelor: expoziţii, vernisaje, lansări de carte

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite