Cantina Socială ASSOC nu se mai găseşte în schemele Primăriei Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 100 de băimăreni, persoane în vârstă sau cu dizabilităţi, nu vor mai beneficia de hrana pe care o primeau de la cantina socială a ASSOC, după ce primăria Baia Mare a înterupt colaborarea cu această organizaţie.

Primăria Baia Mare a întrerupt colaborarea de 20 de ani cu ASSOC, organizaţie profesională neguvernamentală ce promovează economia socială. Aproximativ 100 de persoane beneficiau de o masă caldă, distribuită la domiciliu, serviciu ce a fost implementat împreună cu Primăria Baia Mare, în 1997. Deşi primarul a arătat că îşi doreşte ca acest serviciu să fie preluat de Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul primăriei, motivând costurile prea mari, un calcul simplu arată că vistieria primăriei nu va avea de câştigat, asta pentru că ASSOC susţinea o parte din cheltuieli. 

Florian Sălăjeanu, preşedintele ASSOC, a arătat că acest proiect a fost lansat în urmă cu 20 de ani. „De 20 de ani încoace Baia Mare a beneficiat de pe urma lor şi chiar a devenit exemplu naţional pentru parteneriatele încheiate cu administraţia publică, pe de o parte, dar şi cu unităţi private, pe de altă parte. S-au dezvoltat servicii sociale funcţionale pe care statul român le-a preluat ca model, iar una dintre ele este Cantina Socială din cadrul Centrului Social Multifuncţional ASSOC Baia Mare”, a arătat el. “Practica europeană în domeniu este de externalizare a serviciilor sociale de la autorităţi publice către furnizori acreditaţi. Atunci când Primăria Baia Mare avea un serviciu neconform standardelor de cantină sociala şi beneficiarii se plângeau de calitatea mâncării, s-a cerut ajutor şi s-a oferit, iar tuturor delegaţiilor străine şi oficialităţilor statului ce ajungeau în Baia Mare li se prezenta modelul de succes al cantinei create de ASSOC. Acum, fără vreun preaviz şi fără vreun reproş din partea beneficiarilor, s-a creat o strategie paralelă, în care Cantina Socială ASSOC Baia Mare nu-şi mai găseşte utilitatea”, a mai declarat Florian Sălăjeanu, preşedintele ASSOC Baia Mare. 

Prin acest serviciu numit „Masă pe roţi”, persoane singure, imobilizate la pat ori cu dizabilităţi, familii numeroase, din categorii vulnerable, primeau zilnic o masă caldă.

Primarul Cătălin Cherecheş s-a artat iritat atunci când a vorbit despre acest subiect. „Am văzut că ASSOC a primit contracte importante din partea Serviciului Public de Asisteţă Socială şi sume importante lunar, am văzut de asemenea, că ASSOC a primit concesiuni pe care nu le-a plătit niciodată, dar am considerat relevantă activitatea pe care o fac ei în interes social şi le-am eşalonat aceste sume pe care le au de plătit. Brusc, ieri, observ o mare iritare pentru că au pierdut licitaţia, nu am mai înnoit contractul de asistenţă socială pentru a se furniza câteva porţii de hrană unor beneficiari sociali. M-am uitat şi costurile erau interesante. Se plătea undeva la 10.000 de lei pe lună pentru vreo 50 de beneficiari. Am constatat că municipul Baia Mare are cantină socială unde se poate face de mâncare şi asistenţa socială ar putea să presteze acest serviciu, ar putea să ofere beneficiarilor aceste mese zilnice”, a spus primarul. Acesta a mai adăugat că ASSOC s-a transformat într-un dezvoltator imobiliar şi chiar a ameninţat cu controale din partea instituţiilor statului. „Am constata că ASSOC s-a transformat dintr-o asociaţie cu caracter umanitar, într-un dezvoltator imobiliar. Înţeleg că e o modă în zona ONG-urilor de a deveni dezvoltatori imobiliari. O să ne uităm cu atenţie şi noi şi autorităţile statului la societăţile, la firmele cu caracter social pe care le-au înfiinţat, luând bani europeni foarte mulţi şi o să vedem care este eficienţa lor. Am văzut că s-a construit, tot aşa, din bani cu caracter social o hală. Haideţi să mergem să vedem ce se întîmplă în hala aceea, ce funcţionează, cum funcţionează. O să ne uităm şi prin centrul vechi cine ce apartamente şi-a luat şi din ce bani, că înţeleg că nu se prea câştigă bani cu fundaţiile şi asociaţiile care se ocupă de ajutorarea oamenilor”, a mai menţionat el.

Un calcul simplu arată că preţul unui meniu zilnic este de 12 lei, ceea ce înseamnă pentru 50 de persoane 18.000 de lei pe lună. „Aceşti bani erau folosiţi exclusiv pentru mâncare, însă pe lângă asta, ASSOC mai contribuia cu aproximativ 60.000 de lei pe an care constau în salariile angajaţilor, utilităţi şi transportul meniurilor la domiciliul beneficiarilor”, mai spune preşedintele asociaţei. Tocmai de aceea, continuă el, primăria nu va avea de câştigat din preluarea acestui serviciu, ba mai mult, va avea cheltuieli suplimentare.

ASSOC este o organizaţie profesională neguvernamentală de asistenţă socială, înfiinţată în 1995, dezvoltând activităţi care vin în sprijinul grupurilor vulnerabile. După peste 20 de ani de activitate, organizaţia deţine filiale în Bucureşti, Arad, Suceava şi Râmnicu Vâlcea. De asemenea, a înfiinţat trei întreprinderi sociale ca mijloace de integrare şi susţinere a persoanelor cu dizabilităţi şi a persoanelor vulnerabile.  Profitul generat de cele trei întreprinderi sociale este folosit exclusiv la autosusţinerea organizaţiei şi la crearea de programe sociale.

Mai puteţi citi:

Hoţ ghinionist. S-a accidentat în timp ce fugea cu bunurile furate

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite