Când trebuie depistat cancerul de sân pentru a preveni dezastrul. Oncolog: „Dacă e descoperit în stadiul I, vindecarea este de 98%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii recoanda controale periodice ale sanului  Foto Adevarul
Medicii recoanda controale periodice ale sanului  Foto Adevarul

Nu mai este o noutate faptul că incidenţa tuturor formelor de cancer a crescut alarmant în ultimii ani. De asemenea, specialişti spun că a crescut şi rata de vindecare. În ceea ce priveşte cancerul de sân, specialiştii arată că rata de vindecare este foarte mare, însă sunt câteva condiţii.

Cancerul de sân a devenit un motiv de teamă pentru toate femeile din lume. S-a vorbit atât de mult despre creşterea numărului de cazuri, încât nu mai este femeie să nu fi auzit, cel puţin, despre gravitatea acestei boli.

Din păcate, însă, cifrele vehiculate nu sunt doar nişte cifre pe hârtie, ci reprezintă numărul femeilor care sunt afectate de această boală cumplită. Şi numărul acesta este mult mai mare decât şi-ar dori oricine. 

”Toate cancerele sunt tot mai frecvente. Dar este crescută şi incidenţa şi prevalenţa, adică avem mai multe cazuri noi, dar şi mai multe cazuri aflate în tratament”, explică dr. Dumitru Filip, medic oncolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare.

Depistarea precoce, una din explicaţii pentru numărul crescut de femei afectate

”În primul rând, numărul este mai mare pentru că este depistat mai devreme, pentru că este preocuparea celor din jur, există tot felul de programe care explică modalităţile de depistare precoce, există programe, în unele judeţe, de depistare precoce, a cancerului de sân. Apoi, nivelul de instrucţie a personalului medical este net mai bun, comparativ cu anii trecuţi, adică oamenii sunt mai bine pregătiţi, aparatura este mai bună, mai numeroasă, accesul la aparatură este mai uşor”, spune medicul.

De asemenea, el mai arată că un rol important în depistarea precoce este informarea femeilor. ”Nu în ultimul rând, femeia este mai atentă cu ea însăşi, în sensul că autocontroalele despre care se tot povestea şi care de multe ori s-a spus că sunt vorbe goale, funcţionează. De multe ori, femeile ajung cu tumori pe care şi le descoperă chiar singure”, mai explică medicul.

Tratamentele hormonale şi lipsa de mişcare, obezitatea, cei mai importanţi factori favorizanţi

Faptul că acest tip de afecţiune este descoperit din ce în ce mai devreme nu este singurul motiv pentru care ne luptăm cu această creştere a incidenţei cancerului mamar. Dar chiar dacă se presupune că stilul de viaţă şi alimentaţia are de-a face cu declanşarea afecţiunii, există întotdeauna situaţii care depăşesc această regulă. Însă dincolo de toate acestea, un cumul de cauze specifice favorizează cel mai mult apariţia acestei afecţiuni.

”În ţările civilizate, incidenţa cancerului de sân e în creştere. Ca şi cauze, putem aminti stilul de viaţă, moştenirea genetică, obiceiuri nesănătoase, dar şi tot ce înseamnă tratamente hormonale: ca să facă copii, ori anticoncepţionale, ori tot ce înseamnă tratament hormonal. Şi atunci, toate adunate la un loc, plus cafeaua, ţigările, obezitatea, lipsa de mişcare, regim de viaţă bogat în grăsmi - grăsimile fiind la baza fabricării hormonilor estrogeni - toate astea au impact pe creşterea incidenţei, iar prevalenţa este mare pentru că, în general, se descoperă mai repede, tratamentele sunt foarte bune, accesibilitatea este bună şi se vindecă mai mult”, mai precizează medicul oncolog Dumitru Filip.

Medicul oncolog Dumitru Filip FOTO Angela Sabău

dumitru filip medic onocolog baia mare

Acesta mai arată că rata de vindecare este direct condiţionată de momentul descoperirii bolii. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

”Există patru stadii ale cancerului de sân, în funcţie de dimensiunea tumorii, de prezenţa sau absenţa metastazelor ganglionare etc. Dacă e descoperită în stadiul I, asta înseamnă tumoră sub trei centimetri. Fără ganglioni la axilă, vindecarea este de 98 la sută. Dacă o descoperi în stadiul II, când tumora este mai mare, există şi ganglioni, procentul scade, până pe la vreo 80 la sută, de aşa manieră încât procentul în stadiul III scade pe la 50-55 la sută dintre femei care se vindecă, iar celelalte continuă evoluţia şi fac metastază. În faza metastazată sunt rarisime vindecările, dar partea bună e că în general sunt puţine cancerele în fază metastazică. Cred că sub 10 la sută”, mai menţionează el, arătând că în urmă cu 10 ani aceste faze ale bolii erau mult mai des întâlnite.

Descoperirea tumorii în prima fază după apariţie este extrem de  importantă, pentru că în această fază, sânul poate fi salvat, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru orice femeie. ”Se scoate doar tumora, dar se conservă sânul, ceea ce este foarte important pentru femeie, pentru că nu dispare imaginea corporală, femeia se poate privi în oglină fără să se teamă, dar are dezavantajul că întotdeauna trebuie să fie urmat de radioterapie, care pentru judeţul nostru nu este accesibilă”, mai spune medicul oncolog. Pentru radioterapie, pacientele din Maramureş trebuie să se deplaseze la alte centre din zonă.

Reconstrucţia mamară poate fi decontată

Potrivit medicului, operaţia de reconstrucţie mamară a început să se deconteze de către Casa de Asigurări de Sănătate, lucru îmbucurător, având în vedere impactul psihologic devastator al pierderii unui sân.

”Impactul emoţional în prima etapă e major, după mastectomie. Din nefericire, nu există cabinete de psihologie specializate pentru a susţine pacientele în astfel de situaţii. În primul rând e impactul bolii. Cancerul nu e o fericire. Numai cuvântul cancer îţi dă fiori. Al doilea impact este când fac chimioterapia, cade părul starea generală este proastă. Al treilea este după intervenţia chirurgicală, când se vede fără sân. Este deformată complet imaginea corporală, iar dacă femeia este tânără, e o dramă. Dacă e mai în vârstă şi mai puţin instruită, este accptat mai uşor modul terapeutic chirurgical de tipul ăsta. Dar la femeile tinere este mai dificil”, mai arată medicul Dumitru Filip.

Potrivit acestuia, în fiecare an apar în jur de 150 de cazuri noi de cancer mamar. În mod surprinzător, un procent este destinat bărbaţilor. Din diferite cauze, în special hormonale, şi bărbaţii fac cancer mamar.

Menopauza este, de asemenea, o perioadă în care riscul de a dezvolta un astfel de cancer este crescut, iar asta se explică prin folosirea tratamentelor cu estrogen, hormon care are un rol foarte important în declanşarea acestei afecţiuni.  De aceea, mai arată el, prescrierea unui astfel de tratament se coroborează cu investigaţii pe sân: ecografii, mamografii, examen clinic. Înafară de asta, un stil de viaţă sănătos şi multă mişcare ne poate reduce riscul de îmbolnăvire.

Cancerul mamar, în cifre

În lume, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticatăcu cancer mamar. Dintre toate formele de cancer la femei, cel de sân deţine 30 la sută din pondere. În Maramureş, anual sunt diagnosticate circa 150 de cazuri noi, dar în lume, în jur de 1,6 milioane de cazuri noi apar anual. În România, cifra anuală ajunge la 6.000 de noi paciente.

Depistat în prima fază, cancerul mamar se vindecă în proporţie de 98 la sută. Acest procent scade dacă boala este descoperită mai târziu.

Mai puteţi citi:

VIDEO Un director de liceu din Baia Mare a demisionat după ce a fost umilit de primarul Cătălin Cherecheş de faţă cu elevii

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite