Când folosim „doar“ şi când scriem „decât“. „Secretul“ celei mai supărătoare greşeli în limba română contemporană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Auzim folosite deseori în vorbirea curentă forme greşite din punct de vedere gramatical. Cea mai supărătoare greşeală în limba română contemporană, uzitată îndeosebi în limbajul colocvial, este folosirea greşită a adverbului „decât“.

Vă prezentăm mai jos trei dintre cele mai frecvente greşeli în vorbirea curentă.

Să aibă” sau „să aibe”

Forma corectă a verbului „a avea” la conjunctiv prezent este „să aibă”, nu „să aibe” sau „să aivă”. Acestea pot fi considerate regionalisme, pentru că sunt folosite în anumite regiuni”, spune Monica Pop, profesor bibliotecar, doctor în gramatica limbii române.

„Decât” şi „doar”

O altă greşeală pe care o întâlnim frecvent în scrierea sau vorbirea curentă este folosirea adverbelor „doar” şi „decât”. Greşeala constă în înlocuirea lui „doar” cu „decât”, fără negaţie în faţă. „Forma corectă este: «Am doar 10 lei», însă se foloseşte frecvent «Am decât 10 lei». «Decât» se foloseşte cu negaţie în faţă, spre exemplu: «Nu am decât 10 lei»”, mai spune Monica Pop. Explicaţia simplă ar fi că „decât” se foloseşte doar în construcţii negative şi că pentru construcţiile afirmative enunţurile se formează cu ajutorul lui „doar”. Există însă şi o excepţie de la această regulă. „«Decât să merg la munte, mai bine merg la mare”, este o costrucţie gramaticală unde nu este nevoie de negaţie în faţă”, mai arată Monica Pop. Este genul de construcţie în care „decât“ poate fi înlocuit prin construcţia „în loc să“.

„Care” sau „pe care”

Una din cele mai frecvente greşeli din limba română este renunţarea la prepoziţia „pe” din acuzativul cu prepoziţie „pe care”. „Este o greşeală foarte frecventă în vorbirea curentă. Sunt foarte puţini care folosesc corect această formă, dar lipsa prepoziţiei poate schimba sensul unei propoziţii complet. De exemplu: «Sora mea are o prietenă care o învaţă multe», sau «Sora mea are o prietenă pe care o învaţă multe», arată că prepoziţia „pe” schimbă total sensul propoziţiei”, mai spune Monica Pop.

Pe de altă parte, sunt cazuri în care prepoziţia nu este necesară. „Cartea care se află pe birou este a mea”, mai exemplifică profesoara.

Aceasta a mai arătat că, în viitor, multe forme pe care azi le folosim în mod greşit ar putea fi acceptate de Academia Română. „Având în vedere că urmează să apară un nou DOOM, în care vom găsi ca acceptate mai multe forme de plural ce până acum nu erau considerate corecte, nu ar fi exclus să mai găsim şi alte surprize”, spune ea.

Mai puteţi citi:

Istoria impresionantă a bisericii din lemn de la Cupşeni. Este considerat printre cele mai mici lăcaşe de cult din lemn care au supravieţuit în România

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite