Când e cel mai bun moment pentru altoirea pomilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Altoirea pomilor se face primăvara sau spre finalul verii     Foto: Angela Sabău
Altoirea pomilor se face primăvara sau spre finalul verii     Foto: Angela Sabău

Grădinarii şi specialiştii în horticultură spun că ne aflăm în cea mai bună perioadă din an pentru altoirea pomilor. Astfel, aceştia indică faptul că de la sfârşitul lunii februarie şi până la începutul lunii aprilie altoirea pomilor are cele mai mari şanse să aibă succes.

Dacă specialiştii folosesc termeni specifici şi explică într-un mod ştiinţific cum se procedează, omul simplu, de la ţară, care a fost nevoit să improvizeze pentru a obţine calitate superioară a produselor lui, explică într-un mod mult mai simplu şi pe înţelesul tuturor cum funcţionează această procedură.

„Se taie creanga unde e mai netedă. Am văzut că unii taie unde e «musca» (acel nod de unde porneşte o ramură nouă, n.r.), dar eu am învăţat că se taie creanga pe unde e netedă”, explică Viorel Pop, un sătean din Valea Vinului, venit la piaţă pentru târguieli de primăvară. Ţinând în mână doi pomişori proaspăt cumpăraţi, omul explică: „Se curăţă coaja, se face o crăpătură pe lungime (indicând câţiva centimetri adâncime), iar în aceast crăpătură se pune crenguţa de altoi (crenguţa din pomul de calitate superioară, n.r.). Apoi se leagă strâns cu o bandă pânzată”, explică el, arătând că e necesar ca banda folosită să fie din ţesătură, pentru ca la creşterea copacului, aceasta să se poată rupe singură. „Mi-am altoit singur pomii acasă, pruni şi peri şi s-au prins de fiecare dată”, mai spune el.

Conform specialiştilor, crenguţa de altoi se curăţă la capătul mai gros, realizând o pană dreaptă. Aceasta urmează să fie introdusă în despicătura realizată în creanga portaltoi (partea cu rădăcina), căreia i se despică coaja pe o porţiune scurtă. Se introduce altoiul în portaltoi până când partea cioplită este acoperită în totalitate, după care se leagă strâns cu banda pânzată. Specialiştii folosesc o ceară specială pentru astfel de proceduri, însă la ţară, oamenii nu toţi ştiu de existenţa ei.

Oamenii ştiu, însă, un mic truc care îi ajută să crească şansele de reuşită a altoirilor. „Crenguţele pentru altoi se păstrează mai multe zile într-un loc întunecos, răcoros, în beci de exemplu. Abia apoi se folosesc la altoire. Nu ştiu de ce, aşa m-au învăţat şi pe mine alţii”, mai spune Viorel Pop. Horticultorii, însă, au o explicaţie pentru asta. Pomul ce urmează a fi altoit (cel cu rădăcina) are deja seva pusă în mişcare, în timp ce crenguţa de altoi se află încă în repaus, iar asta reduce riscurile eşecului.

Portaltoiul poate fi orice orice ramură a pomului care nu depăşeşte 5-6 centimetri grosime. Altoirea se face întotdeana din pomi ce aparţin aceleiaşi specii.

Altoiea pomilor se face cu scopul de a obţine o specie superioară din punct de vedere calitativ, folosind un pom rezistent ca portaltoi. Se mai pot obţine rezultate bune şi spre finalul verii, în august-septembrie.

Mai puteţi citi:

Spital redeschis din banii cetăţenilor şi blocat de consilierii locali. „Trebuie să treacă în patrimoniul primăriei“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite