Câinii fără stăpân din adăpostul primăriei Baia Mare ar putea ajunge la eutanasiere, după ce numărul lor s-a dublat

Câinii fără stăpân din adăpostul primăriei Baia Mare
ar putea ajunge la eutanasiere, după ce numărul lor s-a dublat

Adăpostul de câini al primăriei este suprapopulat   Foto: Adevărul

Peste 400 de câini comunitari sunt în pericol de a fi eutanasiaţi, cel puţin de asta se tem reprezenanţii unui ONG care administrează un adăpost pentru câinii fără stăpân al Primăriei Baia Mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Animalele se află într-un adăpost pentru câini ce aparţine primăriei, dar este administrat de un ONG, susţinut de o fundaţie germană. Primăria alocă aproximativ 25.000 de lei lunar pentru întreţinerea câinilor, însă banii sunt insuficienţi acum, pentru că în utimul an şi jumătate, numărul câinior s-a dublat, iar banii de la primărie, donaţiile şi sponsorizările au rămas la acelaşi nivel, astfel că nu mai acoperă cheltuielile. ”Acum un an şi jumătate, când am preluat eu, aici erau 217 câini. Acum avem peste 400”, explică Adina Tămaş, reprezentanta ONG-ului care administrează adăpostul de câini.

Ea se plânge că singura soluţie pe care a găsit-o poliţia locală, cea care are în subordine serviciul de ecarisaj (şi hingherii), a fost aceea de a-i eutanasia. ”Am cheltuit atât de mult cu sterilizarea lor, iar acum să-i eutanasiem. Asta ar fi de fapt ucidere în masă”, mai spune ea. Potrivit Adinei Tămaş, între ONG care administrează adăpostul de câini şi primărie există un protocol care prevede că este exclusă eutanasierea lor, cu excepţia situaţiilor când animalele sunt prea bătrâne ori bolnave ca să mai poată fi salvate.

Sute de câini au fost adoptaţi din adăpostul pe care îl administrează Adina Tămaş. Aceasta arată că în decursul ultimilor ani, peste 300 de câini au fost adoptaţi în ţară şi în străinătate. ”Avem şi în ţară poveşti de succes, dar cele mai reuşite adopţii au fost cele din străinătate”, mai menţinează ea, precizând că încă se mai fac adopţii de câini.

Gheorghe Perian, şeful Poliţiei Locale Baia Mare, spune că nu a propus niciodată ca acei câini să fie eutanasiaţi. Totuşi, el a menţionat că Primări Baia Mare a fost dată în judecată de o altă organziaţie pentru că nu a aplicat legea potrivit căreia, câinii care au fost aduşi în adăpost de pe străzi şi în termen de 14 zile nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, pot să fie eutanasiaţi. Perian afirmă că e nevoie de o investiţie pentru extinderea adăpostului pentru câini, ajuns acum suprapopulat, pentru care primăria a dat terenul, dar nu şi bani pentru realizarea lui. ”Eu am spus că rămâne la latitudinea Consiliului Loca să găsească o soluţie, sau o colaborare, un parteneriat public-privat pentru realizarea acelei investiţii, sau să se decidă că trebuie făcută de Primăria Baia Mare şi în ultimul caz, este o asociaţie - Civic-Alert sau ceva de genul ăsta - care au şi dat primăria în judecată pentru că nu au pus în aplicare prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 155/2001 şi a normelor de aplicare prin care se spune că acei câini care au fost capuraţi de pe domeniul public şi care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi  în termen de 14 zile de la momentul introducerii în adăpost pot să fie eutanasiaţi. Eu  nu am afrmat că acei câini trebuie să fie eutanasiaţi”, explică el.

Capacitatea actuală a adăpostului este de 300 de capete, iar în 21 iulie erau 423 de câini fără stăpân. Câinii care ajung în adăpost sunt microcipaţi şi sterilizaţi şi aşteaptă să fie adoptaţi.

 
Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările