Breslele transilvănene, tema unei expoziţii naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş este partener într-un nou proiect, alături de alte şase institţii muzeale de prestigiu din ţară. Astfel o expoziţie naţională pe această temă este organizată de Muzeul Ţării Făgăraşului, unde muzeul maramureşean este partener.

Viaţa economică a Transilvaniei a purtat, de-a lungul mai multor secole, amprenta puternică a instituţiei breslelor care, deşi a suportat numeroase transformări survenite atât din interior, cât şi ca urmare a unor acţiuni externe, a reuşit să treacă peste toate vicisitudinile şi să supravieţuiască în această formă până la începutul deceniului opt al secolului al XIX-lea.

O scurtă istorie a breslelor expusă de reprezentanţii Muzeului Judeţean deIstorie şi Arheologie Marmaureş arată că asociaţiile profesionale alcătuite din meşteri calificaţi din aceeaşi branşă sau din branşe diferite au fost atestate pentru Transilvania încă din secolul al XIV-lea, deşi cu o oarecare întârziere raportat la cele din centrul şi apusul Europei, care au constituit modele de organizare. Generalizarea sistemului breslaş în Transilvania are loc în perioada secolelor XV-XVI, când, la solicitarea meşteşugarilor din mediul urban, care urmăreau asigurarea unor privilegii în faţa meşteşugarilor străini sau a celor care nu făceau parte din bresle, au fost acordate şi chiar reînnoite o serie întreagă de privilegii.  După o perioadă de stagnare şi chiar regres, în secolul al XVI-lea, sistemul de breaslă se revigorează şi se dezvoltă semnificativ îndeosebi în timpul principilor din secolul al XVII-lea. După intrarea Transilvaniei în cadrele Imperiului habsburgic (1691), breslele îşi continuă activitatea, însă se constată din ce în ce mai pregnant tendinţa autorităţii centrale de a interveni şi legifera tot mai mult viaţa internă a acestora. Această orientare a atins punctul culminant în 1872, în condiţiile acordării dreptului liberei practici a meseriilor, când breslele au fost desfiinţate prin lege, în locul lor fiind înfiinţate asociaţii industriale profesionale.

Captând permanent interesul mediului ştiinţific şi nu numai, această instituţie a breslelor transilvănene este prezentată, după două decenii, într-o nouă expoziţie naţională de ţinută, organizată de Muzeul Ţării Făgăraşului ”Valer Literat”, în colaborare cu alte şase instituţii muzeale de mare prestigiu la nivel naţional şi internaţional: Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Naţional Brukenthal (Sibiu), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare), Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (Deva), Muzeul de Istorie Sighişoara.

Mai puteţi citi:

Caravana Street Delivery, la ediţia a doua, în Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite