Bisericile din Maramureş, mai multe decât şcoli şi spitale. Borşa, oraşul cu 29 de biserici

Bisericile din Maramureş, mai multe decât şcoli şi spitale. Borşa, oraşul cu 29 de biserici

Şcoli versus spitale versus biserici FOTO:arhiva

Fără doar şi poate că numărul bisericilor care există în Maramureş nu poate concura cu cel al şcolilor şi al spitalelor care există în judeţ. Nici ca număr şi nici ca sume de bani care sunt alocate fie de la bugetul primăriei, fie de la Consiliul Judeţean. Există zone în Maramureş, cum este oraşul Borşa, unde există o adevărată competiţie între oameni pentru ridicarea de biserici.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Borşa există în momentul de faţă un număr de 29 de biserici, la 27.000 de locuitori, biserici în care s-au investit milioane de euro. Episcopia Maramureşului şi Sătmarului numără un număr de 385 parohii rurale şi 88 urbane la finele lui 2014.


Acestea sunt deservite de un număr de 572 clerici si de alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau institutii ce aparţin de Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţiei. La acestea se adaugă şi cele 38 de mănăstiri şi schituri, potrivit informaţiilor furnizate de către Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.  
 
La finele lui 2014, pe cuprinsul Eparhiei existau 33 biserici si mănăstiri în construcţie, Catedrala Episcopală (în care s-au investit până acum peste 4 milioane de euro), un sediu de Protopopiat, respectiv se pictează un număr de 14 biserici. 
 
Prin comparaţie, la nivel de judeţ Maramureş există un număr de şapte spitale publice şi trei private, la care se adaugă un centru medico-social şi două centre de dializă. În anii trecuţi au fost închise două spitale, respectiv cel de la Baia Sprie, şi cel de la Şomcuta Mare, care însă acum funcţionează ca secţie externă a celei mai mai unităţi sanitare din Maramureş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare. 
 
Cel mai mic spital din Maramureş este Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, care, potrivit declaraţiilor făcute de către directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, dr. Rareş Pop, deserveşte o populaţie de circa 35.000 de oameni (aici incluzând şi pacienţi veniţi din alte judeţe). 

Cât priveşte şcolile la nivel de judeţ Maramureş în anul şcolar 2014-2015 există un număr de 168 de unităţi şcolare cu personalitate juridică. La acestea se adaugă  cele 152 de structuri, total unităţi de învăţământ în Maramureş fiind 320.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările