Biserică monument istoric din Maramureş, prăbuşită. Se caută surse de finanţare pentru reabilitarea ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica s-a prăbuşit     Sursa foto: Asociaţia ROST
Biserica s-a prăbuşit     Sursa foto: Asociaţia ROST

Biserica veche din Buteasa a început să se prăbuşească în noaptea dintre 14 şi 15 ianuarie, când a cedat acoperişul de peste corpul bisericii. Turnul şi pereţii exteriori sunt încă în picioare dar sunt urgente măsuri de oprire a colapsului bisericii. Asociaţia ROST caută ajutor financiar pentru refacerea ei.

Satul Buteasa este pe cale să-şi piardă biserica veche şi prin ea un fragment important din trecutul său. „Este momentul ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină prioritară pentru comunitatea locală, pentru proprietarul său şi pentru autorităţile locale şi centrale. Este important ca toţi aceştia să înţeleagă gravitatea momentului şi să caute resurse pentru a salva acest monument istoric” arată Asciaţia ROST, într-un comunicat transmis presei.

Biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Buteasa este un martor istoric documentar pentru Ţara Chioarului şi singura biserică din lemn, din zonă, ”în căţei” (construcţii de cult ridicate într-o tehnică arhaică, pe stâlpi, cu umplutură din diferite materiale şi în tehnici variate, n.r.). Dimensiunile sale generoase reflectă o comunitate locală numeroasă şi puternică, ce a îmbogăţit interiorul naosului cu o pictură rafinată ale cărei rămăşiţe se află azi sub dărâmături. Materialul lemnos reciclat, plin de tăieturi şi chertări (crestătură în lemn penru a fi îmbinat cu altă bucată de lemn, n.r.), folosit pentru construirea absidei altarului, nu este semn al sărăciei ci dimpotrivă, arată respectul profund pe care comunitatea locală îl avea faţă de vechea biserică de unde acest material a fost preluat, mai arată reprezentanţii asociaţiei. „Azi privim cu braţele încrucişate cum se şterg patru secole din istoria satului Buteasa, odată cu munca şi credinţa investită de zeci de generaţii înaintea noastră”, mai arată în document.

Asociaţia ROST a întocmit devizul pentru lucrările de punere în siguranţă a fragmentelor rămase din structura bisericii şi a estimat cheltuielile cu cercetarea şi proiectarea lucrărilor de restaurare. Suma se ridică la valoarea de 68.800 de lei, pentru punerea in siguranţă a clădirii, după care urmează un proiect pentru restaurare şi găsirea sursei de finanţare pentru restaurarea propriu-zisă. „Asociaţia ROST şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Marmureş cer ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină proiect prioritar pentru comunitatea locală din Buteasa, pentru proprietarul său Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului - prin Parohia Buteasa şi pentru autorităţile locale Primăria Şomcuta Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş. Totodată dorim să sensibilizăm şi societatea civilă. Orice ajutor material este binevenit pentru cauza salvării unui monument istoric de la donaţii de material lemnos necesar pentru lucrările ce vor împiedica dărâmarea turnului şi a pereţilor rămaşi în picioare, până la susţinerea financiară a studiilor necesare proiectului de reabilitare”, mai arată reprezentanţii asociaţiei.

Biserica de lemn din Buteasa, oraşul Şomcuta Mare din Maramureş datează din anul 1800. Lăcaşul are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-B-04532. Biserica se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureşene.

Mai puteţi citi:

Clinică modernă de oncologie în Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite