Biserica de lemn din Breb, salvată cu o donaţie a Prinţului Charles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica din lemn de la Breb, veche de sute de ani, va avea un acoperiş nou în scurt timp. Banii pentru intervenţie au fost donaţi de moştenitorul coroanei britanice, prinţul Charles. Intervenţia este făcută prin proiectul „Ambulanţa pentru monumente”, a Asociaţiei Monumenta.

Prinţul Charles a donat 5.000 de lire pentru materiale, pentru refacerea acoperişului bisericii vechi din Breb. Acesta a fost convins să doneze banii pentru intervenţie de către scriitorul britanic William Blacker, care are o casă în sat şi care a locuit acolo câţiva ani.

„Anumite proiecte sunt sprijinite de prinţul de Wales. Acesta este unul din proiectele care i-au plăcut şi l-a sprijinit de la început. Acolo unde există donaţii pentru materiale, noi intervenim cu «Ambulanţa», cu unelte şi voluntari”, spune Eugen Vaida, coordonatorul acestui proiect. Asociaţia are un „chit de intervenţie”, compus din unelte şi voluntari care vin din toată ţara. La Breb, însă, s-a lucrat foarte mult şi cu localnici. „Nu trebuie neapărat să fie specialişti, dar sunt mulţi studenţi la arhitectură sau chiar arhiecţi, însă nu este o regulă”, mai spune el.

Ca strategie folosită în acest proiect este implicarea comunităţii. Coordonatorul proiectului spune că în acest fel cresc şansele de reuşită. „Ne interesează foarte mult abordarea sustenabilă a intervenţiei la monumente, pentru că dacă doar intervenim şi peste câţiva ani se distruge din nou, dintr-un dezinteres al comunităţilor, nu va fi un proiect de foarte mare succes. Şi atunci încercăm să implicăm oameni din sat, la nivelul logistic cel puţin, dar pe cât posbil, şi la intervenţia propriu-zisă”, mai explică el.

Cazul de la Breb a fost unul fericit şi reprezentativ pentru acţiunea lor, având în vedere că materialul de acoperiş, respectiv şindrila, a fost realizată chiar de săteni, aceeaşi oameni fiind cei care au montat-o pe acoperiş. Pe de altă parte, localnicii oferă cazare sau masă pentru voluntari, asfel că întreaga comunitate este implicată.  

Biserica de la Breb va avea acoperiş nou în scurt timp, urmând ca pe 23 aprilie să aibă loc acolo prima slujbă de după refacerea acoperişului.

”Ambulanţa pentru monumente” intervine doar î regim de urgenţă

Asociaţia Monumenta intervine în regim de urgenţă prin proiectul „Ambulanţa pentru monumente”, la edificii din toată ţara, însă doar pe secţiunile care nu suportă amânare, asemeni unei ambulanţe pentru bolnavi. „Ambulanţa pentru monumente îşi propune să «resusciteze» aceste monumente, să le salveze până la momentul în care vor intra efectiv într-o restaurare. Asta înseamnă că, în general, le trebuie un acoperiş şi o fundaţie stabilă, acestea fiind în general lucrările la care intervenim noi. Cum ar spune englezul, să aibă o pălărie bună şi bocanci”, mai spune Eugen Vaida, coordonatorul proiectului.

De asemenea, el mai arată că lucrările sunt susţinute de sponsori, o altă strategie fiind aceea de a implica mediul economic, extrem de important, dar şi mediul politic, care este factor de decizie. Din păcate, deciziile politice pun la coada listei de priorităţi reabilitarea monumentelor istorice, motiv pentru care intervenţia societăţii civile este extrem de importantă.

Mai puteţi citi:

Cum ne afectează lipsa afecţiunii în copilărie

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite