FOTO Biserica UNESCO din Maramureş unde dracii îi chinuie pe păcătoşi. Scene biblice inedite şi unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scena Judecăţii de Apoi, unde dracii îi chinuie pe păcătoşi, este redată foarte bine pe pereţii unei biserici UNESCO din Maramureş. Este vorba despre biserica de lemn din mica localitate maramureşeană de la poalele munţilor Gutâi, Deşeşti.

Scenele au menirea de a băga spaima în cei care se gândesc să păcătuiască. Cei care au grijă de această biserică susţin că în fiecare biserică din ţară unde este redată scena Judecăţii de Apoi apar reprezentaţi demonii, biserica din Deseşti având totuşi ceva elemente care o fac unică.

 Religie redată în pictură

Biserica UNESCO din Deseşti s-a construit după anul 1717, când, conform tradiţiei locale, vechea biserică a satului a fost incendiată de către tătari. Pictura parietală a fost făcută în anul 1780 de către pictorul Radu Munteanu, ajutat de un mucenic din partea locului pe nume Gheorghe. În privinţa picturii iconostasului, se aseamănă, pe analiză comparativă, cu alte biserici pictate în aceeaşi perioadă, pentru Alexandru Ponehaschi. Din anul 1999, după restaurare, biserica a intrat în patrimoniul mondial UNESCO.

“Are un program iconografic de excepţie, care acoperă toate cele trei încăperi ale bisericii în întregime, altar, naos şi pronaos. Apare un mesaj narativ, spre exemplu în naos cu 14 scene ale Genezei, care expun în faţa privitorului o istorie a creaţiei de la Adam începând, facerea lui Adam, facerea Evei, aşezarea în Rai, izgonirea din Rai, Sodoma şi Gomora. Se foloseşte apoi un element de legătură între Vechiul Testament şi Noul Testament şi anume Pilda Samariteanului Milostiv. Care, din perspectivă alegorică, este io istorie a omului de la creaţie şi căderea în păcat până la mântuierea prin Hristos. Scenele Noului Testament sunt cuprinse în trei cicluri, Ciclul Pildelor, cel al Minunilor Mântuitorului şi Ciclul Patimilor. Cel mai bine reprezentat este Ciclul Patimilor”, a explicat preotul bisericii din Deseşti, Ioan Ardelean.

Acesta a mai adăugat că imaginile care se pot vedea în biserică transmit un mesaj profund moralizator. Ca şi exemplu, Cina cea de Taină este asociată cu Sfatul fariseilor şi cărturarilor.

 Lumea iadului maramureşean

“Judecata este redată, de asemenea, în patru scene, Răstignirea şi Învierea, de asemenea. Cel care spune că scenele cu diavoli sunt cele care atrag turiştii este părerea unui om care priveşte lucrurile superficial. În toate scenele Judecăţii de Apoi sunt aceleaşi elemente. Doar pronaosul, partea de la intrare în biserică, are o scenă de compoziţie. Este înfăţişat Raiul cu locuitorii lui în partea dreaptă, iar în partea stângă este înfăţişat Iadul, ca un râu de foc şi o suprapunere a celor două planuri – viaţa de dinainte de moarte şi viaţa de după moarte. Apar demonii care îi cară în roabe pe oamenii păcătoşi. Autorul sugerează faptul că păcatul îţi anulează libertatea. Este un mesaj care trebuie citit dincolo de imagine, dincolo de formă. Mesajul epocii nu îl înfăţişează pe Dumnezeu ca pe un tiran. Noi avem câteva elemente în plus la scena Judecăţii de Apoi, prezenţa popoarelor la judecată, purtarea în roabe a oamenilor păcătoşi, dar scena Judecăţii de Apoi se pictează cam la fel peste tot” a adăugat preotul Ardelean.

În Biserica de lemn din Deseşti râul de foc iese de sub picioarele lui Iisus şi se varsă în gura monstrului Leviathan. Printre păcătoşii care pot fi recunoscuţi pe pereţii bisericii se numără „vărsătorii de sânge”, „preacurvarii”, „călugăriţele curve”, „spânul” (comitele), „judele”, cu toţii aşezaţi în roabe împinse de diavoli. În râul de foc, în pline chinuri, sunt pictaţi „furii” şi „giudecătorii nedrepţi”. „Mincinosului” i se scoate limba, iar cel care şi-a ucis părinţii este lovit de diavol cu o secure. Tot în bisericuţa de lemn din mica localitate maramureşeană pot fi zăriţi doi diavoli care torturează o fată aşezată pe un pat, inscripţia explicând semnificaţia scenei: „Fata care doarme dumineca”. Tot la Deseşti, stând pe scaune, sunt reprezentate Lenea, Moartea, Ciuma şi Foamea. Toate aceste elemente redate pe pereţii bisericii UNESCO atrag ca un magnet turiştii, aceştia fiind dornici nu să înţeleagă mesajul transmis de aceste picture, ci mai degrabă sunt atraşi de latura aceasta de inedit din biserică.

Spre viitor mai bun din punct de vedere turistic

În momentul de faţă biserica din Deseşti este inclusă în cadrul proiectului de punere în valoare a bisericilor de lemn din Transilvania de Nord. În cel mai scurt timp în zonă va fi realizat un punct de informare turistică, în acest moment lucrându-se la împrejmuirea bisericii. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite