VIDEO Bilanţul furtunii de duminică: 21 de persoane rănite în Maramureş, cinci şcoli fără acoperiş şi un drum blocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copac căzuţi în Pasul Gutâi     Foto: Prefectura MM
Copac căzuţi în Pasul Gutâi     Foto: Prefectura MM

Natura s-a dezlănţuit, duminică după amiaza, în partea de vest şi nord-vest a ţări, lăsând prăpăd în urmă. În Maramureş, 21 de persoane sau prezentat la UPU ca urmare a unor răni provocate în timpul furtunii, patru şcoli şi mai multe blocuri au rămas fără acoperişuri, iar drumul naţonal prin Pasul Gutâi a fost blocat ore bune.

Peste 20 de persoane ce au rămas blocate în telescaun la Şuior au fost salvate de către jandarmi montani, salvamontişti şi echipele de salvare de la SMURD şi Ambulanţă. Printre cei rămaşi blocaţi în telescaun au fost patru copii, dintre care un bebeluş de doar trei luni. Disperaţi, unii dintre ei au sărit de la înălţime şi au suferit traumatisme, iar bebeluşul a rămas internat din cauza hipotermiei.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, 21 de persoane au ajuns la spital ca posibile victime ale furtunii de duminică după amiază. Şapte dintre acesea proveneau de la Şuior, unde 23 de persoane au rămas blocate în telescaun. Printre persoanele rămase captive la înălţime a fost şi un bebelu de doar trei luni, care a rămas internat la spital din cauza hipotermiei. „Şapte persoane de la Şuior au ajuns, aseară la spital, iar patru au rămas internate. Este vorba despre doi adulţi şi doi copii au fost cu hipotermie, plus copilul de trei luni, care a rămas internat. Două persoan au rămas internate a Neurochirurgie, o persoană la Ortopedie. O a cincia persoană internată provine de la Şocuta, unde a suferit o plagă complexă cu secţiune musculară”, a explicat ec. Sorina Pintea, managerul unităţii medicale judeţene.

Rămaşi blocaţi în telecaun, mai multe persoane au decis să sară de la înălţime pentru a se salva. Asfel, o femeie care a sărit de la 10 metri se află internată cu traumatism cranio-cerebal şi traumatism toracic, iar o persoană care a sărit de la trei metri a suferit o fractură de coloană verebrală. Alte două fete care au sărit de la cinci metri au fost externate, a mai precizat managerul spitalului, Sorina Pintea.

Echipele de salvare au ajuns la cei rămaşi blocai în telescaun şi au demarat operaţiunea de salvare. „Pompierii băimăreni alături de jandarmii montani, salvamontişti şi personal medical din cadrul SMURD şi SAJ Maramureş  au dus o luptă contracronometru pentru a salva cele peste 20 de persoane surprinse de furtună şi rămase blocate în telescaunul din staţiunea Şuior”, au precizat reprezentanţii ISU Maramureş.

Acoperişuri smulse de rafalele de vânt, copaci căzuţi pe carosabil, localităţi fără curent

De asemenea, în întreg judeţul, zeci de arbori şi acoperişuri de case şi blocuri au fost smulse de furia vântului. Patru şcoli din Baia Mare au suferit dane majore, iar circulaţia în Pasul Gutâi a fost blocată ore bune, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Până dimineaţă, circulaţia a fost reluată pe un singur sens, aşa cum s-a circulat, de altfel, şi pe ruta Cavnic, respectiv DJ 184.”Avem în acest moment 31.000 de consumatori  fără alimentare cu energie electrică. Sunt pe teren 20 de echipe de intervenţie care acţionează pentru înlocuirea stâlpilor de la reţeaua de energie electrică rupţi de furtună (cinci stâlpi la reţeaua de 100 kV, respectiv 14 stâlpi la reţeaua de medie tensiune). Pasul Rotunda este blocat de copaci, se intervine în zonă pentru îndepărtarea lor. Solicit ca la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale afectate să se procede la inventarierea şi evaluarea pagubelor şi transmiterea rapoartelor operative la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş”, a spus prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan.          

Cursuri suspendate în cinci şcoli şi 20 de maşini avariate de copaci

Rafalele puternice ale vântului au afectat şi clădiri ale unităţilor de învăţâmânt. Pentru siguranţa elevilor şi facilitarea acţiunilor de intervenţie s-a luat decizia suspendării cursurilor la Şcoala gimnazială nr. 18 Baia Mare. Şcoala ”Nichita Stănescu” Baia Mare, respectiv şcolile din localităţile Rohia, Băiuţ şi Boiu Mare. De asemenea, au fost suspendate parţial cursuri în săli de clasă de la Şcoala Specială Baia Mare, respectiv Şomcuta Mare, Târgu Lăpuş, Copalnic Mănăştur şi Şomcuta Mare.

De asemenea, acoperişurile de pe cicni bocuri au fost smulse de vânt şi au căzut peste maşini, 20 de autovehicule fiind avariate.

Echipe de la SC Electrica SA lucrează, la această oră la staţia de transformare de înaltă tensiune de la Târgu Lăpuş, realimentarea a 29 de linii electrice aeriene, 477 posturi de alimentare. Au rezolvate problemele la alimentarea cu energie electrică la 1.000 de consumatori. În Maramureş sunt 100 de localităţi nealimentate total sau parţial cu energie electrică. În localitatea Leordina , calea ferată a fost blocată de copaci prăbuşiţi. Echipele de intervenţie au acţionat şi eliberat tronsonul de cale ferată.

Imobile ale Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, afectate de vijelie

Imobile aflate în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Maramureş au suferit pagube majore, între 10-90% la nivelul şarpantei şi structurii acoperişului. Este vorba despre bazinul de înot ”Gheorghe Demeca”, baza turistică de agrement ”Mara” şi ”Stibina”, cantina care deserveşte cele două baze.

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş şi tot personalul din echipele de suporte tehnic au fost mobilizaţi să intervină în teritoriu pentru îndepărtarea efectelor negative ale vijeliei.

Concert întererupt din cauza rafalelor de vânt

De asemenea, în centrul vechi al municipiului Baia Mare se desfşura un festival, care s-a înterupt brusc din cauza furtunii. „Organizatorii au urcat imediat pe scenă, au intrerupt concertul şi au anunţat publicul şi comercianţii să se retragă imediat din piaţă. Comercianţii au început să îşi strângă mărfurile, dar chiar şi aşa, unii au suferit daune majore. Voluntarii şi participanţii festivalului au strâns toate scaunele din piaţa, în câteva minute toată lumea era la adăpost”, au arătat organizatorii evenimntului. O mare parte din public s-a retras în clădirea fostului cinematograf Minerul, spaţiul fiind deschis cu o expoziţie temporară organizată de Asociaţia Főtér Fesztivál” în claborarea cu Biserica Reformată şi artistul Oláh László Tibor. Festivalul a luat sfârşit pe scena improvizată din sala fostului cinematograf Minerul.

Mai puteţi citi:

De ce se tem unii oameni de medic - explicaţia specialiştilor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite