În vizită la bătrâna de 100 ani din Sighet care a scăpat de la Auschwitz pentru că s-a terminat gazul din camerele de gazare

În vizită la bătrâna de 100 ani din Sighet care a scăpat de la Auschwitz pentru că s-a
terminat gazul din camerele de gazare

Vizitele făcute de autorităţile locale şi cele judeţene la bătrânii Maramureşului au devenit în ultima perioadă motiv de laudă. Dacă pentru început a fost vizitat cel mai bâtrân localnic din satul Corneşti, care de Moş Nicolae împlineşte vârsta de 106 ani, de data aceasta autorităţile judeţene au ajuns şi în Sighetu Marmaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În municipiul Sighetu Marmaţiei locuieşte de ani buni Klara Marcus, care în ziua de 1 ianuarie 2015 va împlini venerabila vârstă de 101 ani de viaţă. Viaţa bătrânei din Sighet nu a fost una uşoară deloc, iar faptul că trăieşte şi acum se datorează unui noroc dumnezeiesc. Sigheteanca a fost dusă la Auschwitz pentru gazare, însă numai o minune a făcut ca în momentul în care s-a dat drumul la gaz în camera de gazare acesta să nu funcţioneze.

Recent prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian a făcut o vizită la această bătrână din Sighet pentru a-i oferi un buichet de flori. „V-am adus un buchet de flori, o sticlă de şampanie si, din poziţia pe care o am la nivelul judeţului Maramureş, o diplomă de excelenţă – ca semn de mulţumire că v-aţi întors în Maramureş după tot ce aţi trăit în viaţa dumneavoastră. E important să nu uităm niciodată ce a fost în trecut, ce am pătimit. Şi vreau să vă mai ofer un simbol, pe care o să-l dăruiesc tuturor celor ce au trecut de un secol de viaţă în acest judeţ, un steag al României! Vi-l dăruiesc cu mare drag şi cu mult respect pentru dumneavoastră” a punctat prefectul Anton Rohian.

„Este un moment foarte frumos din viaţa mea. A trecut ca un minut. A trecut ca un vis… Şi pot să spun asta deoarece am trăit experienţe crunte în tinereţe. Era undeva spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Am fost dusă la Auschwitz. Eram pregătită pentru camera de gazare. 

M-au lăsat mai pe final, cu un grup şi când ne-au băgat în cameră au vrut să pornească gazul. Dar nu mai aveau gaz. Dumnezeu m-a ajutat, si împreună cu cele care mai eram acolo, am scăpat. Si atunci m-am întors la Sighetu Marmaţiei. Să îmi caut familia… Inima mea rămăsese aici, in România!” povesteşte Klara, sărutând steagul României.

Citeste si: Holocaustul din Baia Mare: 6.000 de evrei înghesuiţi în vagoane de vită, trimişi spre Auschwitz-Birkenau

Al Doilea Război Mondial: Cine a fost Witold Pilecki, omul care s-a oferit voluntar să meargă la Auschwitz

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: