Avertisment de la autorităţi: Nu cumpăraţi carne de porc din surse neautorizate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de porc trebuie verificată   Foto: Adevărul
Carnea de porc trebuie verificată   Foto: Adevărul

Un avertisment în ceea ce priveşte trichineloza a fost emis de către Direcţia de Sănătate Publică Maramureş. Potrivit datelor, trichineloza este mai răspândită la începutul sezonului rece, perioadă cunoscută pentru sacrificarea porcilor.

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminata. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infecteaza prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de  cantitatea de carne ingerată, masivitatea contaminarii ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la una, două zile după consumul

de carne contaminata, febră, edeme ale pleoapelor şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, dar şi de unele obiceiuri culinare precum prepararea termică “în sânge”, consumul de preparate crude sau insuficient

prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă. De asemenea, achiziţionarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate sau sacrfcarea clandestină a animalelor este un factor de risc pentru infecţia cu Trichinella spiralis.

„În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat contaminata, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie”, se mai arată în comunicatul remis presei. De asemenea, autorităţile sanitare fac o serie de recomandări pentru populaţie:

- să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;

- să achiziţioneze carne doar din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

- să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne sau preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic. „Nu cumpăraţi carne de porc neavizată sanitar-veterinar! Nu cumpăraţi carne de porc de la comercianţi care vând «pe marginea drumului!»”, se mai arată în document.

Mai puteţi citi:

Cum se prepară delicioasa prăjitură de post „cu 100 de feţe“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite