Avere confiscată pentru primarul care a susţinut că a primit 1,5 milioane de euro de la mama sa, medic de profesie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Cherecheş este la al treilea mandat de primar. FOTO: Arhivă personală
Cătălin Cherecheş este la al treilea mandat de primar. FOTO: Arhivă personală

Primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, i se va confisca suma de peste 560.000 de euro (2,7 milioane de lei) reprezentând avere nejustificată, a decis Curtea de Apel Cluj. Hotărârea nu este definitivă.

Curtea de Apel Cluj a admis, vineri, 9 aprilie, sesizarea făcută de Comisia de cercetare a averilor şi a constatat „că dobândirea sumei de 2.685.708,318 lei nu are caracter justificat şi dispune obligarea intimatului Cătălin Cherecheş la plata acestei sume în favoarea Statului Româna, prin Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei”, relatează G4Media. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

În iulie 2019, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în valoare de peste 2,7 milioane de lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, judeţul Maramureş, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017. Prin urmare, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj pentru a verifica averea primarului.

Răspunsul primarului din Baia Mare la acuzaţiile ANI: mama lui i-a făcut o donaţie de un milion şi jumătate de euro.  

„Pe parcursul a un an, un an şi ceva, mama mea mi-a acordat împrumuturi până la incidenţa sumei de 1,5 milioane de euro. În 2009, în baza unui contract notarial, respectiv a unui act notarial de donaţie, aceşti bani, 1,5 milioane de euro proveniţi dintr-o vânzare a unui imobil, au fost certificaţi ca fiind donaţie”. Cătălin Cherecheş.

Averea unui medic

Viorica Cherecheş, medic de profesie, a fost senator PNL de Maramureş în perioada 2016-2020. Este medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare încă din 1980. A fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare din anul 2001 până în anul 2016.

În declaraţia de avere depusă la începutul mandatului se poate constata ce avere a avut:

 În 2013, ea a cumpărat două vile: una de 838 metri pătraţi şi alta de 106 mp. Acestea se adaugă la alte trei locuinţe pe care le deţinea deja: o casă de 373 mp, moştenită, din 1977, o casă de vacanţă de 218 mp, construită în 1995, şi o casă de 117 mp, cumpărată în 2007. Toate se află în Baia Mare. De altfel, din chirii ea a câştigat 68.243 lei, în 2015.

Viorica Cherecheş are şi şase terenuri în Maia Bare, în suparafaţă totală de peste 5.000 mp.

În 2015, ea a avut un salariu de 84.375 de lei, din postul de director al Spitalului de Boli Infecţioase din Baia Mare.

În declaraţia de avere, Viorica Cherecheş afirmă că a împrumutat-o cu 300.000 de euro o persoană fizică, pe Jederean Eugenia. În declaraţia de avere nu a trecut sumele pe care le-ar fi împrumutat fiului ei.

Fals în declaraţii în formă continuată 

ANI a sesizat şi Parchetul în cazul lui Cătălin Cherecheş.

„Întrucât în declaraţiile de avere din data de 17 iulie 2017 (rectificată) şi din data de 15 iunie 2018, persoana evaluată a declarat informaţii neconforme cu realitatea, în speţă un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016), Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de „fals în declaraţii” în formă continuată”.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, aflat la treilea mandat, este judecat în alte două dosare de corupţie, în care este acuzat că a primit mită, care sunt pe rolul instanţelor din 2016 respectiv 2018. În vara lui 2016, Cherecheş a câştigat alegerile locale, deşi era în arest preventiv după ce a fost prins în flagrant în timp ce a luat o sumă de bani de la un om de afaceri.  

Vă mai recomandăm

Cherecheş, la spital. Jurnalist „Adevărul“ ameninţat de primarul din Baia Mare pentru că a cerut informaţii despre prezenţa edilului la unitatea medicală

Cătălin Cherecheş, despre cele 2,7 milioane de lei lipsă în declaraţia de avere: „Prin această manoperă a ANI, DNA încearcă să-şi acopere ilegalităţi“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite