Au reuşit performanţe greu de egalat, dar sunt nevoiţi să plece din ţară. Cum îşi îndepărtează România valorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Florian, Paul Andrei Draghiş sau Omer Cerrahoglu sunt doar câteva exemple de maramureşeni care au adus onoare României prin activitatea lor. Împreună au câştigat peste 10 medalii de aur la olimpiadele internaţionale, au realizat performanţ e greu de egalat, dar sunt doar câteva cazuri care nu pot să-şi continue activitatea în România din diferite motive.


Geniu în matematică, Omer Cerrahoglu, în vârstă de doar 18 ani, poate fi considerat una dintre cele mai strălucite minţi ale Maramureşului. Multipul olimpic atât la concursuri naţionale cât şi internaţionale, Omer este cu siguranţă, cel mai prolific tânăr matematician al României.
Pasionat de matematică încă din clasele primare, Omer a participat la prima competiţie în clasa a II-a. După ce a câştigat numeroase competiţii pe plan local, dar şi naţionale, matematicianul a hotărât să îşi încerce puterile la nivel mai înalt. „Aveam 14 ani şi am mers la Olimpiada Internaţională de Matematică din Bremen. Ţin minte că la şcoală m-au pus să vorbesc puţin despre ce am de gând să fac şi am spus că sigur voi lua argint, dar sper la medalia de aur“, spune matematicianul.

Deşi convins că şcoală se face oriunde dacă vrei, câştigătorul a şase medalii de aur la Balcaniadă, şapte medalii de aur la Olimpiadele naţionale şi două medalii de aur şi trei de argint la Olimpiadele Internaţionale, plănuieşte să îşi continue studiile fie la o universitate britanică fie în SUA. „În momentul de faţă nu sunt foarte sigur... Ori în Anglia, ori în America. În principiu, cred că mă voi îndrepta spre o universitate britanică. În America, lumea merge din cauza acelui «American dream», dar părerea mea este că poţi să ai parte de acest lucru oriunde în lume. În România sistemul educaţional nu e la fel de dezvoltat şi asta mă face să mă duc în alte locuri. Dar cine ştie, poate voi fii unul dintre acei oameni care se întoarce să schimbe ceva în ţara asta“, explică Omer.

Un alt nume de valoare al Maramureşului este Paul Andrei Draghiş. Pasionat de astronomie, tânărul s-a făcut remarcat încă din clasele primare. Are în palmares patru medalii la olimpiadele internaţionale şi nenumărate alte distincţii. „Am început să studiez astronomia în clasa a şaptea. Atunci, doamna profesoară de fizică mi-a sugerat orele de astronomie de la Colegiul «Vasile Lucaciu», unde un alt elev al şcolii a obţinut rezultate cu un an înainte. Am început să particip la aceste ore şi în primul an m-am calificat la olimpiada internaţională, iar pe urmă în lotul naţional. Chiar dacă m-am calificat, regulile spun că trebuie să ai vârsta peste 14 ani ca să poţi să participi. Aşa că, un an mai târziu, am mers la olimpiadă în Kazakhstan la juniori“, îşi aminteşte Paul. Chiar dacă iubeşte ţara în care s-a născut, ca planuri de viitorul băimăreanul se va îndrepta către o universitate din Marea Britanie sau SUA, din cauza lipsei unei specializări la o universitate din România.

Un alt băimărean de prestigiu este Mihai Florian. Viitorul strălucit al tânărului din Baia Mare s-a prefigurat încă din timpul liceului, când a participat la nenumărate olimpiade naţionale şi internaţionale. Mai apoi, Mihai Florian a urmat cursurile Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, simţind că specializarea i-ar putea oferi o alternativă de succes pentru viitor. A terminat şef de promoţie cu media 10 şi datorită performanţelor sale a fost acceptat la cursurile masterale ale Universităţii „California Institute of Technology“, în Statele Unite ale Americii. Astfel, inginerul a ajuns să înveţe de la dascăli de prestigiu şi, datorită rezultatelor sale, a fost invitat să lucreze alături de profesorul său îndrumător pentru „Jet Propulsion Laboratory“ (JPL), instituţie care aparţine de NASA.   De mai bine de trei ani, Mihai a pus umărul la programarea celor mai importante proiecte din laboratorul în care lucrează, majoritatea având ca destinaţie NASA. Unul dintre cele mai importante proiecte la care a participat este chiar «Curiosity», probabil cel mai de succes proiect NASA“.

Când se gândeşte la viitor, băimăreanul îşi doreşte să vină mai aproape de casă, însă nu ştie dacă îşi va putea îndeplini acest vis. „Acum sunt în acel moment de verificare a opţiunilor. Mi-ar plăcea să vin mai aproape de casă, să lucrez pentru Google sau Intel. Dar, în acelaşi timp, nici nu pot să spun că nu voi rămâne în SUA dacă voi avea o ofertă serioasă. Nu zic că nu mi-ar plăcea să rămân în cadrul NASA, dar astea sunt toate opţiuni pe care le voi cântări la momentul oportun“, a arătat inginerul.  

Citeşte şi:

Românul care a lucrat la robotul Curiosity trimis de NASA pe Marte

VIDEO Băieţii de aur ai României. Doi băimăreni au câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Geniul care a pus România în ecuaţie: povestea unui olimpic la matematică

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite