Artistul care face imposibilul: pictează, fără braţe, pe pânză sau pe piele

Artistul
care face imposibilul: pictează, fără
braţe, pe pânză sau pe piele

Gbriel Meseşan pictează fără braţe   Foto: Angela Sabău

Gabriel Meseşan, un tânăr de 27 de ani, din Baia Mare, s-a născut cu o malformaţie numită focomelie, adică fără braţe. Dar asta nu l-a împiedicat să-şi termine studiile universitare, la Facultatea de Arte Plastice din Baia Mare, şi să-şi urmeze talentul şi dorinţa de a picta.

Şi nu doar că pictează tablouri pe care apoi le expune, dar, pentru a se susţine financiar, are şi o meserie, şi anume execută tatuaje artistice.

A îndrăgit desenul încă de mic, chiar dacă nu a avut pe nimeni în familie care să-l îndrume. „Desenul era printre puţinele lucruri pe care le puteam face, având în vedere condiţia mea“, îşi aminteşte tânărul.

De altfel, în copilărie, desenul a fost şi activitatea care l-a ajutat să lupte cu mentalităţile greşite. Tatăl lui Gabriel, Ioan Meseşan, îşi aminteşte: „Când a trebuit să meargă la şcoală, deşi din punct de vedere intelectual nu avea nicio problemă, învăţătoarea a refuzat să-l ia în clasă şi l-a trimis la o şcoală specială. Dar el nu a vrut la şcoală specială, aşa că am făcut solicitare la inspectorat şi, în cele din urmă, a învăţat la o şcoală normală. La finalul clasei a IV-a, a fost scos în faţa careului şi dat exemplu pentru rezultate bune la învăţătură“.

Tatuajele l-au ajutat să-şi plătească facultatea

Cum nu a vrut să devină un asistat social, Gabriel Meseşan se întreţine realizând tatuaje artistice. De altfel, din asta şi-a plătit un semestru de facultate. „A fost foarte dezamăgit că nu a intrat la facultate la locurile de la buget. Dar primul semestru i l-am plătit noi, era o sumă destul de mare, 2.700 de lei. Dar pe urmă a început să facă tatuaje şi astfel şi-a plătit semestrul al doilea. În anul II a trecut la buget prin multă muncă“, mai povesteşte tatăl lui.

Pictura rămâne pasiunea cea mai mare a lui Gabriel, iar opt dintre lucrările sale au fost expuse în holul Prefecturii Maramureş. Profesorul său din facultate, Kovacs Bertalan, face o scurtă analiză a lucrărilor: „Acest tânăr m-a impresionat prin maturitatea gândirii sale, prin modul în care îmbină gândirea raţională – foarte solidă şi echidistantă – cu o sensibilitate remarcabilă“.

 
Mai puteţi citi:

 

Gabriel Meseșan face tatuaje  Foto: Angela Sabău

Imagini din aceeasi galerie
  • Gabriel Meseșan face tatuaje  Foto: Angela Sabău
  • Tatuaj   Foto: Angela Sabău
  • Gabriel alături de profesorul său   Foto: Angela Sabău 
  • Lucrare de Gabriel Meseșan    Foto: Angela Sabău
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările